Od 2016. građani BiH lakše do posla u Njemačkoj | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1069 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Sada je i službeno
Od 2016. građani BiH lakše do posla u Njemačkoj
 Sada je i službeno
" Od 1. januara 2016. građani BiH, Albanije, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, zemalja tzv. Zapadnog Balkana, lakše će se zapošljavati u Njemačkoj"
BiH & Svijet
BiH & REGIJA
*** Objavljeno prije 8 godinu 4 mjeseca

Od 1. januara 2016. građani BiH, Albanije, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, zemalja tzv. Zapadnog Balkana, lakše će se zapošljavati u Njemačkoj.

 

Kako je objavio Savezni ured za migracije i izbjeglice (BAMF), a prenio Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj, kako bi se lakše zaposlili u Njemačkoj građani ovih zemalja u svojoj domovini mogu podnijeti zahtjev za izdavanje boravišne dozvole u nadležnoj ambasadi SR Njemačke. Ako je riječ o ljudima koji već žive u Njemačkoj i zatražili su azil, ove osobe nakon 1. novembra 2015. godine moraju napustiti Njemačku, ako tamo žive i ako su podnijeli zahtjev za azil nakon 1. januara, a prije 1. novembra 2015. godine. Nakon toga u svojoj domovini mogu podnijeti zahtjev za izdavanje boravišne dozvole.

 

Preduvjeti su:

– Potrebno je imati konkretnu, obvezujuću ponudu za zaposlenje na radno mjesto u Njemačkoj.

– Ne smije postojati osoba iz Njemačke ili zemlje Evropske Unije koja bi stajala na raspolaganju za to slobodno radno mjesto.

– Plaća nesmije biti manja od one drugih posloprimatelja na uporedivim radnim mjestima.

Nisu potrebne posebne kvalifikacije.

 

Za daljnje informacije obratite se:


Centralnoj strukovnoj službi za posredovanje osoba iz inostranstva i kvalificirane radne snage (Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV)) – kontakt pod brojem: 0049 228 713-1414 (samo na njemačkom/engleskom jeziku).

 

Online-burza za radna mjesta Savezne agencije za rad


Zemlje Zapadnog Balkana smatraju se zemljama sigurnog porijekla. Zbog toga njihovi državljani nemaju skoro nikakve šanse da u Njemačkoj budu priznati kao izbjeglice te ovim postupkom mogu izbjeći eventualni izgon iz zemlje.

 

Regulacija je vremenski ograničena do 2020.godine.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje