Nakon skoro pet decenija muslimani u Ljubljani dobit će džamiju | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 816 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Slovenija
Nakon skoro pet decenija muslimani u Ljubljani dobit će džamiju
 Slovenija
" "Prije osam godina bilo je čak pitanje da se sprema referendum u Sloveniji protiv gradnje džamije, prošle godine na zadnjoj sjednici kad se potvrđivao zadnji papir za gradnju džamije nijedan gradski savjetnik nije bio protiv, to je ta promjena u razmišljanju", kazao je Janković"
BiH & Svijet
BiH & REGIJA
*** Objavljeno prije 6 godinu 9 mjeseca

Gradnja ljubljanskog Islamskog kulturnog centra, za koji je ideja pokrenuta 1969. godine, počet će tokom tekućeg mjeseca.



Centar će biti izgrađen u središnjem dijelu grada, a zauzimat će površinu od oko 13.000 kvadratnih metara, a u kompleks će biti uvrštena džamija, obrazovni centar, stambeni prostori, sportska sala, restoran te drugi popratni objekti.



Projekt gradnje Islamskog kulturnog centra prezentiran je danas u Sarajevu, a istaknuto je da će slovenski muslimani nakon 46 godina dobiti džamiju.



Sekretar Islamske zajednice u Sloveniji Nevzet Porić kazao je novinarima da je centar ove vrste potreban Ljubljani s obzirom na veliki broj muslimana, koji se povećava.



Podsjetio je da prema popisu iz 2002. godine u Sloveniji živi oko 50.000 muslimana.



"Više se ne provode takve vrste popisa, ali po našim podacima u Sloveniji trenutno živi oko 100.000 muslimana, od toga u Ljubljani 40 posto", kazao je Porić.



Naglasio je da će to biti prvi islamski centar, ali druga džamija s obzirom da su prvu izgradili bošnjački vojnici u Prvom svjetskom ratu, ali koja je nakon rata srušena.



Porić smatra da bi izgradnja tog centra mogla koštati oko 35 miliona eura, a kazao je da je dosad potrošeno oko osam miliona eura, na kupovinu parcele i na dozvole.



Naglasio je da izgradnju pomaže Katar.



Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković je rekao da je izgradnja Islamskog kulturnog centra dokaz zajedništva i poštivanja različitosti.



Podsjetio je da je na početku projekt nailazio na brojne probleme.



"Prije osam godina bilo je čak pitanje da se sprema referendum u Sloveniji protiv gradnje džamije, prošle godine na zadnjoj sjednici kad se potvrđivao zadnji papir za gradnju džamije nijedan gradski savjetnik nije bio protiv, to je ta promjena u razmišljanju", kazao je Janković.



Naglasio je da je prvobitna ideja bila izgradnja na marginama grada, ali da je i sam tražio da se izgradi u centru Ljubljane.



Istakao je da izgradnju džamije, Islamskog kulturnog centra, očekuje s velikim veseljem i ponosom.



Smatra da bi do sljedeće godine trebala biti završena najmanje prva faza izgradnje.   

 

Kavazović i Janković razgovarali u Ljubljani o izgradnji džamije


Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić razgovarali su danas s gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem, muftijom ljubljanskim Nedžadom Grabusom i generalnim sekretarom Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji Nevzetom Porićem o izgradnji ljubljanske džamije.



Grabus je u razgovoru podsjetio na dug put do dobijanja dozvole za gradnju džamije u Ljubljani i istakao značajnu ulogu gradonačelnika Jankovića koji je imao razumijevanja i dao značajnu podršku za dobijanje dozvole za gradnju.



Početak radova na izgradnji džamije uskoro će početi u centru Ljubljane, kazao je muftija Grabus.



Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je zahvalio gradonačelniku Jankoviću za sve ono što je učinio za Islamsku zajednicu u Sloveniji i što je pomogao da uskoro otpočne gradnja džamije u Ljubljani.



Gradonačelnik Ljubljane je zahvalio Reisu-l-ulemi na prijemu i tom prilikom mu u znak poštovanja uručio prigodan poklon grada Ljubljane.



Muftija ljubljanski Nedžad Grabus i gradonačelnik Ljubljane Janković učestvovali su danas na predstavljanju projekta Islamskog centra u Ljubljani koje je obavljeno u zgradi Gazi Husrev begove biblioteke u Sarajevu, prenijela je agencija MINA.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje