Općina Banovići uvela podsticajne mjere za proizvođače mlijeka | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1254 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Javni poziv u aprilu
Općina Banovići uvela podsticajne mjere za proizvođače mlijeka
Javni poziv u aprilu
Banovići - TK
Vijesti
*** Objavljeno prije 5 godinu 3 mjeseca

Općina Banovići jedina je općina na području Tuzlanskog kantona koja podstiče proizvodnju mlijeka. Ova oblast u nadležnosti je kantonalnih i federalnih nivoa vlasti koji imaju svoje programe podsticaja ali je Općina Banovići sa ciljem da zadrži postojeću proizvodnju mlijeka i stoči fond, te  da obezbijedi bolje uslove za povećanje proizvodnje,  odlučila poduprijeti proizvođače mlijeka iz svog budžeta sa 30 hiljada konvertibilnih maraka.

 

Nakon što je Općnsko vijeće Banovići na sjednici u februaru 2019. godine usvojilo Odluku i Pravilnik o podsticaju proizvođača mlijeka u 2019. godini, aktivno se radi na ažuriranju podataka kako bi se obezbijedili uslovi za realizaciju ovakve Odluke. Podsticaj za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka po litri mlijeka predatoj otkupljivaču iznosit će 0,10 KM, a otkup na području opštine Banovići realizovat će se u saradnji sa dva otkupljivača i to: Poljoprivrednom zadrugom Milk Land Tuzla i Mliječnom industrijom 99 iz Gradačca.

 

Precizniji način i uslovi ostvarivanja podsticaja biti će definisani javnim pozivom, a na osnovu ranije usvojenog Pravilnika i Odluke od strane Općinskog vijeća . Podsticaj će se dodjeljivati kvartalno na osnovu javnog poziva  koji će biti raspisan za prvi kvartal do 15. aprila, za drugi kvartal do 15. jula, za treći kvartal do 15. oktobra i za četvrti kvartal do 20. decembra 2019. godine.

 

U priču oko podsticaja krenulo se na osnovu temeljnih analiza provedenih na osnovu podataka o proizvedenim i isporučenim količinama mlijeka u prethodnim godinama, kao i konsultacija obavljenih sa proizvođačima i otkupljivačima mlijeka.

 

Podaci iz 2018. godine govore da je 29 registrovanih poljoprivrednika proizvelo i isporučilo ovlaštenim otkupljivičima preko 377 hiljada litara mlijeka što je pozitivan podatak u vrijeme kada je zabilježen pad proizvodnje mlijeka u Tuzlanskom kantonu.

 

Pored navedenih aktivnosti, Općina Banovići intenzivno vodi aktivnosti na realizaciji projekta u okviru kojeg će sufinansirati nabavku i ugradnju profesionalnih plastenika površine 320 m2 namjenjenih za proizvodnju krastavaca kornišona. Ovaj projekat Općina Banovići će sufinansirati zajedno sa poljoprivrednicima i otkupljivačima u okviru IFAD projekta koji podrazumijeva ekonomsko jačanje poljoprivrednih proizvođača.

 

opcina-banovici/banovici.net

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje