Da li nam nedostaje potreba za čitanjem ili čitaoci koji posjećuju biblioteku? | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1254 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Piše: Nejra Borovačkić
Da li nam nedostaje potreba za čitanjem ili čitaoci koji posjećuju biblioteku?
Piše: Nejra Borovačkić
Banovići - TK
Vijesti
*** Objavljeno prije 5 godinu 1 mjeseca

Kada dođem u svoj rodni kraj, uvijek mi se vrate neke lijepe uspomene, na svaki kutak koji usput sretnem, dok umorna koračam ka domu.

 


Sjetih se svog prvog upisa u biblioteku, i one članske kartice koju i sada sa već izbrisanim slovima i promijenjenom bojom čuvam na dnu stare kutije uspomena.

 


U toku osnovnog i srednjeg obrazovanja biblioteke su bile IN , i još tada velika većina ih je redovno posjećivala. Danas, često razmišljam, krenuvši od sebe same, gdje je nestala ta potreba ili navika za intenzivnim čitanjem?


Odlučila sam da ovaj kišni petak posvetim odlasku u biblioteku i da razgovaram sa Amrom Smajlović koja je knjižnjičarka biblioteke i voditeljica dječije radionice.

 


Gradska biblioteka u Banovićima počela je sa radom 16. septembra 1956 godine kao samostalna ustanova i takva funkcionisala sve do jula 1973, kada je integrisana u Javnu ustanovu.


Zanimljiv podatak je da biblioteka okvirno broji 600 ""zvaničnih"" članova, budući da jednu člansku karticu može koristiti čitava porodica.


Na pitanje ""Da li građanima nedostaje navika za čitanjem"" Amra je odgovorila: ""To treba da se kreira od ranog doba, kakvu naviku imaš kod kuće, tako ćeš i cijeli život- čitati ili ne. Mi smo trenutno zadovoljni sa čitalačkom populacijom u odnosu na broj stanovnika. Nekada ranije nam je bio cilj jedna knjiga po glavi stanovnika, a danas je to mnogo veći broj, jer sama biblioteka broji preko 40 hiljada bibliotečkih jedinica"".

 


""Javna Biblioteka"" Banovići nije zapostavila ni one najmlađe budući da se upravo tu održavaju dječije radionice čime se povećalo brojčano stanje čitalaca. Na taj način i oni najmlađi su članovi biblioteke, i uz pomoć roditelja svakodnevno imaju priliku uživati u knjigama i slikovnicama za njihov uzrast.

 


Čitanjem knjige putujemo na nedokučive predjele i samo tako obogaćujemo svoj um i srce. ""Javna Biblioteka"" Banovići na raspolaganju je svakome ko istinski voli knjige, ali i idealno mjesto za zavoljeti iste.

 

 

Piše: Nejra Borovačkić

 

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje