Prihvaćena lista kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1254 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Predstavnički dom PFBiH
Prihvaćena lista kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH
 Predstavnički dom PFBiH
" Sa 60 glasova za, bez glasova protiv i 28 suzdržanih Predstavnički dom Parlamenta bh. entiteta Federacije BiH na današnjoj vanrednoj sjednici prihvatio je zajedničku listu za izbor predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH, javlja Anadolu Agency (AA). "
BiH & Svijet
BiH & REGIJA
*** Objavljeno prije 9 godinu 4 mjeseca

Na kandidatskoj listi za predsjednika Federacije BiH nalazi se Marinko Čavara iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) iz hrvatskog naroda, a za potpredsjednike Melika Mahmutbegović iz Stranke demokratske akcije (SDA) iz bošnjačkog naroda i Milan Dunović iz Demokratske fronte (DF) iz srpskog naroda.

 

Centralna izborna komisija (CIK) BiH prethodne sedmice ovjerila je kandidatske liste predlagača klubova delegata bošnjačkog naroda i hrvatskog naroda i pet delegata Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

 

Iz CIK-a BiH su danas prethodno kazali kako je ova institucija ustanovila da je kandidatska lista ovjerena u skladu sa zakonom, Ustavom Federacije BiH te propisanom procedurom. Domu je predloženo da listu prihvati.

 

Na dnevnom redu današnje sjednice su i prijedlozi odluke o privremenom finansiranju potreba Federalnog zavoda za zapošljavanje Sarajevo, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za prvi kvartal ove godine (januar - mart).

 

Dom naroda Parlamenta FBiH u nastavku konstituirajuće sjednice zakazane za danas izjasniće se o zajedničkoj listi kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH. Da bi odluka bila prihvaćena mora dobiti opću većinu delegata, koja uključuje većinu u svakom klubu konstituitivnih naroda.

 

Ukoliko odluka ne dobije potrebnu većinu, postupak se ponavlja, s tim da se u drugom krugu glasanja smatra da su izabrani kandidati sa liste koja dobije potvrdu samo u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje