Najčešće greške u pripremi pice | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1281 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Dom
Najčešće greške u pripremi pice
Dom
"Izbjegnite greške u pripremi pice i uživajte u savršenom italijanskom specijalitetu. Pica je jedno od najdražih jela, idealna za druženja ili brzi obrok. "
Recepti
Najnoviji recepti
*** Objavljeno prije 9 godinu 10 mjeseca

Ako vam se dogodilo da pica ne ispada kako biste željeli, možda ponavljate neke od najčešćih grešaka u pripremi i pečenju.

 

Previše preliva

Iako se na prvi pogled čini da će pica biti sočnija ako date sebi oduška, to nije tačno. Ako stavite previše nadjeva, rizikujete da korica bude pečena, a sredina sirova ili će korica već zagorjeti dok se sredina ispeče. Nemojte stavljati više od centimetar nadjeva zajedno sa umakom.

 

 

Previše sira

Mnogima je pica nezamisliva bez sira i to im je najvažniji sastojak, ali ni s njime ne treba pretjerati. A kako znati da ste pretjerali? Dok god ispod sira vidite ostale namirnice i umak, sve je pod kontrolom. To je ujedno i jedini način da se cijeli nadjev ravnomjerno ispeče.

 

Rasporedite namirnice

Ponekad u žurbi na tijesto samo nabacamo ostale sastojke ne razmišljajući o tome da se zbog toga pica neće ravnomjerno ispeći ili će ostati previše korice. Dakle, koliko god se žurili, ravnomjerno rasporedite sve sastojke.

 

Debljina tijesta

Jednako je bitna kao i nadjev. Ako kod razvlačenja tijesta primjetite jako tanak dio, očekujte da će puknuti pod umakom i ostalim namirnicama. Radije se potrudite i oblikujte novi komad tijesta pa ga ponovo razvucite.

 

 

Vrste mesa

Bilo koji tip obrađenog mesa poput pršuta ili kulena neće biti opasni za zdravlje, ali na picu nikada nije preporučljivo staviti sirovo meso bilo koje vrste, jer postoji mogućnost da se neće ispeći. Tada rizikujete bolesti i bakterije poput trihinoze, E. coli ili salmonele. 

 

Pravilo od pet minuta

Kada se čini da je pica gotova, ostavite je još pet minuta u rerni. Ako je odmah izvadite, moguće je da korica neće biti dovoljno hrskava. Znaćete da je gotova kada rubovi počnu dobijati smeđe-zlatnu boju. I na kraju, ostavite je barem pet minuta da odstoji van rerne prije sječenja, jer će biti lakše razdvojiti nadjev.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje