Pred zagrebačkom katedralom protest za Ahmiće i hrvatske žrtve rata u BiH | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 997 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Hrvatska
Pred zagrebačkom katedralom protest za Ahmiće i hrvatske žrtve rata u BiH
Hrvatska
" Ispred zagrebačke katedrale okupili su se građanski aktivisti koje okuplja više građanskih udruženja kako bi ukazali na nepravedan odnos prema žrtvama u selu Ahmići"
BiH & Svijet
Svijet
*** Objavljeno prije 9 godinu 9 sati

Ispred zagrebačke katedrale okupili su se građanski aktivisti koje okuplja više građanskih udruženja kako bi ukazali na nepravedan odnos prema žrtvama u selu Ahmići.

 

Paralelno s protestom građanskih udruženja, iza njih su u redu protestovali građani koji su nosili natpise s imenima hrvatskih žrtva iz rata u BiH. Okupljanje je nadzirala policija i događaj je prošao bez izgreda, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Stajanje u znak sjećanja na zločine počinjene 16. 4. 1993. u selu Ahmići u BiH održano je pred zagrebačkom katedralom u organizaciji Kuće za ljudska prava, Antifašističke lige Hrvatske i uz podršku Platforme 112 s početkom u 18.30 sati.

Paralelno uz pedesetak onih koji su stajali u sjećanje na Ahmiće, noseći ispisana imena žrtava koje su stradale 1993. godine, u pozadini su se okupili građani koji su htjeli ukazati na hrvatske žrtve o kojima se, kažu, ne vodi nikakva briga i na koje se zaboravilo.

Uz Zorana Pusića i Vesnu Teršelič, na protestu se pojavio niz vodećih ljudi iz hrvatskih građanskih udruženja koje se bore za ljudska prava i za suočavanje sa sjećanjem iz proteklog rata.

Boris Aždajić, bivši zapovjednik specijalnih jedinica HVO-a u Sarajevu, prve udarne brigade, izveo je svojevrsni performans i naklonio se svakoj žrtvi, tj. svakom natpisu kojega su aktivisti držali, bez obzira na njihovu nacionalnost.

"Svakog od nas je majka rodila. Nečija majka, nebitno jel" muško, žensko, Srbin, Hrvat ili musliman, plače. Red bi bio da nam kažu gdje su grobovi, i jedni i drugi i treći", poručio je, vidno ganut, Aždajić.

Vid Jeraj, profesor filozofije i sociologije iz Zagreba, pridružio se stajanju u znak sjećanja na žrtve Ahmića. Poručio je kako je razočaran ponašanjem katoličke Crkve, tj njezinim predstavnicima koji su došli na doček Darija Kordića, a pritom nijednom nisu, rekao je, spomenuli nevino stradale žrtve.

Ivan Pandža, jedan od protestanata koji je stajao iza predstavnika građanskih udruženja, izjavio je kako je Dario Kordić nevino optužen i kako se paralelno s događajem u Ahmićima, isti dan dogodila i Trusina u kojoj se nitko nije vratio i kako nijedan objekt nije obnovljen.

"Molim vas, odite u Trusinu i usporedite ta dva događaja koji su povezani", poručio je Pandža ispred katedrale.

Drago Pilsel, novinar i aktivist, izjavio je kako kao katolik ima potrebu odati počast nevinim žrtvama, posebno žrtvama Ahmića i da je to njegov odgovor na nedostatak sućuti koju pokazuju hrvatski biskupi, svećenici, redovnici i redovnice te vjernici koji su, rekao je, veličali Darija Kordića.

Zoran Pusić je istaknuo kako je ovo skup za jednu bolju Hrvatsku koja suosjeća sa žrtvama, a ne za onu koja pjeva pobožne pjesme i osjeća istovremeno mržnju, izjavio je.

Sanja Sarnavka iz udruženja B.aB.e. ukazala je kako na euforiji pri dočeku Darija Kordića na zagrebačkom aerodromu nitko nije spomenuo žaljenje za žrtvama Ahmića.

"Ima Hrvatske koja će reći da je svaki zločin zločin", poručila je Sarnavka.

Protest u kojem su sudjelovale dvije frakcije, obje upozoravale na žrtve zločina u BiH, završio je mirno, bez ikakvih verbalnih i fizičkih sukoba.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje