Da li ste znali da su ove stvari izmislile žene? | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1260 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Zanimljivosti
Da li ste znali da su ove stvari izmislile žene?
Zanimljivosti
"Žene su te koje su izmislile neke od najvećih izuma čovječanstva, ali se vrlo malo zna o tome."
X-Magazin
Zanimljivosti
*** Objavljeno prije 9 godinu 7 mjeseca

Grijanje u autu - Margaret A. Vilkoks


Nacrt grejanja koje je osmislila Margaret / foto: vikipedija

 

Prvi sistem grijanja u autu, koji je usmjeravao svijetlost preko motora kako bi ugrijao hladne prstiće aristokratskih vozača 19. veka, izumila je Margaret A. Vilkoks 1893. godine. Takođe: izumila je i kombinovanu mašinu za posuđe i odjeću!

 

Monopol – Elizabet Megi


Monopol je izum Elizabet Megi / foto: vikipedija

 

Jednu od najpoznatijih društvenih igara, zaslužnu za beskrajne sate zabave i/ili svađe, izmislila je 1904. godine, pod imenom The Landlord’s Game, gospođa Elizabet Megi. Njena igra bila je kritika nepravdi neregulisanog kapitalizma, što još većom ironijom čini činjenicu da ju je 30 godina kasnije pokrao Čarls Darou i igru prodao Parker braći. Firma je na kraju pronašla Megi i platila joj 500 dolara odštete.

 

Požarne stepenice - En Koneli


Požarne stepenice ženskih ruku delo / foto: youtube

 

Izum od vitalne važnosti za javnu sigurnost i pušačke navike urbanih hipstera, djelo je En Koneli iz 1887. godine.

 

Čamac za spašavanje - Marija Biseli


Zamisao jedne žene / foto: vikipedija

 

Jednoga dana 1882. godine, Marija Biseli pogledala je na pučinu i rekla: “Ljudi bi trebalo da prestanu da umiru u ogromnim transportnim katastrofama.“  I onda je izumila čamac za spašavanje. Osim toga, izmislila je i mašinu za izradu bačvi koja ju je učinila neviđeno bogatom!

 

Medicinski špric – Leticija Gir


Leticija je smislia medicinski špric / foto: vikipedija

 

Leticija Gir je 1889. godine izumila medicinski špric koji se može koristiti samo jednom rukom. Sjetite se toga sljedeći put kad vas doktor bocne.

 

Moderni frižider - Florens Parpart


Šta bismo bez njega! / foto: youtube

 

Florens Parpart je izumila električni frižider 1914. godine, a 1900. je patentirala znatno unaprijeđeni sistem za čišćenje ulica koji je potom prodavala gradovima širom Amerike.

 

Aparat za proizvodnju sladoleda – Nensi Džonson


Zahvaljujući Nensi, imamo čime leti da se hladimo / foto: youtube

 

Nensi Džonson je patentirala aparat za sladolede 1843. godine, a njen dizajn se koristi do današnjeg dana, čak i nakon pojave električne varijante istog.

 

Telekomunikacione tehnologije – Širli Džekson


širli džekson / foto: wikipedia

 

Teorijska fizičarka dr. Širli Džekson bila je prva Afroamerikanka koja je doktorirala na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu 1973. godine. Tokom rada u Bell Laboratories, sprovela je ključno naučno istraživanje koje je omogućilo izum prenosnog faksa, touch tone telefona, solarnih stanica, svetlovodnih kabela i tehnologije koja se krije iza prikaza broja i poziva na čekanju.

 

Mašina za pranje posuđa - Žosefina Kokrein


A ko bi, nego žena! / foto: wikipedia

 

Spašavajući nebrojene brakove, mašinu za pranje suđa izumila je Žosefina Kokrein 1887. godine. Svoj izum je ponudila vlasnicima hotela, skandalozno odlazeći na sastanke bez supruga, brata ili oca u pratnji, pa je na kraju otvorila sopstvenu fabriku.

 

WI – FI Hejdi Lamar


Seksi i pametna: hajdi / foto: wikipedia

 

 

Hejdi Lamar otkrila je tajni komunikacioni sistem tokom Drugog svetskog rata za radio - kontrolu torpeda upotrebom nove tehnologije za billeženje frekvencije, čime je položila tehnološke temelje za sve - od bežične konekcije do GPS. Uz to je slučajno i svjetski poznata filmska zvijezda.

 

Sigurnosni sistem video nadzora - Mari Van Britan Braun


Nadzorni organ / foto: wikipedia

 

Mari Van Britan Braun patentirala je sistem video nadzora 1969. godine, a bio je namijenjen ličnoj sigurnosti, budući da je policija bila spora u odazivu za pomoć u njenoj njujorškoj četvrti. Njen izum predstavlja osnovu modernog video nadzora u privatne i policijske svrhe.

 

Centralno grijanje – Alis Parker


Alis je zaslužna jer vam je zimi toplo / foto: wikipedia

 

Svaki put kad se ušuškate pored radijatora usred zime, sjetite se Alis Parker koja je izumila sistem plinskog pogonskog centralnog grijanja 1919. godine. lako njen dizajn nikada nije izgrađen, to je bio prvi put da je neko uopšte zamislio korišćenje prirodnog plina za grijanje, te je tako ova dama inspirisala sisteme za grijanje budućnosti.

Kompjuterski softver – Grejs Huper


Izum ove bakice danas ste upotrebili bar 10 puta / foto: wikipedia

 

Admiralka američke mornarice, dr Gejs Marej Huper, bila je i naučnica koja je otkrila COBOL, prvi user-friendly poslovni računarski softver. Pored toga, onaj e prva osoba koja je upotrebila izraz bug kako bi opisala greške u računarskom sistemu, nakon što je pronašla stvarnog moljca koji je uzrokovao probleme u njenom računaru.

 

Pivo - Ninkasa


drevne žene mesopoptamije / foto: wikipedia

 

Istoričarka piva Džejn Pejton tvrdi da su drevne mesopotamske žene prve razvile, prodavale, pa čak i pile pivo. lako je teško odrediti ko je to tačno prije više hiljada godina napravio pivo, sigurno je da su drevne žene širom svijeta nešto fermentirale. Sljedeći put kada podignete čašu, nazdravite Ninkasi, sumerskoj boginji piva.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje