Prirodni lijek za mnoge bolesti | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1275 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Zdravlje
Prirodni lijek za mnoge bolesti
Zdravlje
"Kantarion se još od davnina koristi kao efikasno sredstvo i provjeren prirodni lijek za vidanje rana i protiv opekotina, posjekotina, hemoroida. Za unutrašnju upotrebu odlično se pokazao protiv bolova u želucu, čišćenje jetre, protiv proliva i crijevnih parazita."
X-Magazin
Zdravlje
*** Objavljeno prije 9 godinu 10 mjeseca

Pokazuje antivirusno dejstvo, pa se vrše ispitivanja o njegovoj primjeni kod virusnih oboljenja HIV-a i hepatitisa C. Vaginalete kantariona se primjenjuju kao dezinficijens, jer imaju široko antibakterijsko dejstvo. Kantarion se primjenjuje za terapiju naglih promena raspoloženja kod žena u menopauzi, kao i kod noćnog mokrenja.

 

Kantarion je najpopularniji za povrede kože, rane, posjekotine, ubode, čireve. Tradicionalno ulje kantariona se primjenjuje za smanjenje bolova, kod reume, gihta i stanja povreda, otoka, podliva. Spolja se primjenjuje ulje kantariona ili pripravci na bazi ulja kantariona kod povreda, upalnih procesa na koži, opekotina, za zarastanje rana, ubode insekata, hemoroide, vitiligo.

 

Primjenjuje se u obliku: čaja, kapi, kapsula, tableta. Najčešće je standardizovan na hipericin ili hiperforin (aktivne komponente iz kantariona čija koncentracija je određena). Uglavnom se primjenjuju doze od 300mg ekstrakta kantariona (standardizovan na 0,3% hipericina) tri puta dnevno kod blagih i umjerenih depresija. Kod poremećaja raspoloženja u menopauzi primenjuju se doze od 300mg dnevno. Pošto je istraživanjima utvrđeno da hiperforin pokazuje jače antidepresivno dejstvo od hipericina, u zadnje vrijeme se preparati standardizuju na 2,8%-5% hiperforina.

 

Sadržaj aktivnih komponenti u kantarionu pokazuje sezonske i regionalne varijacije. Mnoge komponente su osjetljive na dejstvo svjetlosti, vlage i toplote, pa je vrlo bitno kako se preparati kantariona čuvaju. Postoje zagovornici teorije da je za dejstvo kantariona odgovorno nekoliko aktivnih komponenti, koje treba da se primjenjuju u određenim dozama (standardizovani ekstrakt - kapsule, tablete), a postoje i teorije da kantarion ispoljava svoja brojna, kompleksna dejstva samo ako zajednički djeluju brojne komponente, pa zagovornici ove teorije savjetuju primjenu čajeva, tinktura.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje