Uskoro ćete nositi pametnu majicu | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1070 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

D-Shirt
Uskoro ćete nositi pametnu majicu
D-Shirt
Tech
Nauka
*** Objavljeno prije 9 godinu 11 mjeseca

Nova digitalna majca za trčanje ima sve što treba imati elektronski uređaj za praćenje i još ponešto, a moći ćete ju prati i peglati.

 

D-Shirt je napravljena od tkanine Smart Sensing, u koju su integrisani mikrosenzori, a koji odašilju podatke malom primopredajniku na zadnjem dijelu majce, odakle bivaju preusmjereni do pametnog telefona pomoću Bluetootha.

 

U oba slučaja vaš napredak može izdaleka pratiti prijatelj ili trener te vas upozoriti ako pretjerate ili korigovati rutu kojom se krećete.

Aplikacija će vam pri kraju svake sesije prirediti sažetak, u kojem će biti vidljiva ruta koju ste prešli, vrijeme, broj otkucaja srca u minuti i potrošenih kalorija. Ima i brzinomjer te visinomjer.

U razvoju su senzori koji će bilježiti promjene topline, disanja i znojenja, a s vremenom će moći pratiti i razinu kisika u krvi te šećera u krvi.

 

Tkanina je lagana. Može ju se prati i glačati. Primopredajnik se mora skinuti prije pranja kako ne bi bio oštećen. Skuplja je 30 do 40 posto od običnog materijala.

Istu tkaninu u budućnosti bi mogli koristiti za izradu raznovrsnih odjevnih predmeta, od dresova do sportskih grudnjaka. Osim u sportu, mogla bi primjenu naći i u hitnim službama i vojsci.

 

Majca, premijerno prikazana tokom sajma Mobile World Congress u Barceloni, u prodaju bi trebala krenuti u Francuskoj tokom septembra ove godine. Iza nje stoji francuska firma Cityzen Sciences, piše Daily Mail.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje