Kako su pala carstva ostavila trag na narode | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1399 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Pomoću DNK-a do istorijskih činjenica
Kako su pala carstva ostavila trag na narode
Pomoću DNK-a do istorijskih činjenica
Tech
Nauka
*** Objavljeno prije 1 decade 2 mjeseca

Na osnovu analize DNK naučnici prave detaljnu mapu koja pokazuje kada i kako su se miješali geni 95 različitih populacija širom Evrope, Afrike, Azije i Južne Amerike, odnosno kako su se odvijale migracije stanovništva na ovim kontinentima, uslovljene usponima i padovima velikih imperija, i pojavama kao što su kolonijalizam, mongolska imperija, arapska trgovina robljem, i kretanje evropskih trgovaca Putem svile.

 

Vrijeme kada je do miješanja došlo istaživači sa Univerziteta Oksford i kalifornijskog UCL utvrđuju tako što u genomima ispitanika traže segmente DNK koji su razmjenjivali genetske informacije.

 

Ovom moćnom i zapanjujuće tačnom tehnikom koju su nazvali "Globtroter" (svjetski putnik) razotkrivaju tajne iz drevne istorije različitih zemalja i slikaju jasniju sliku važnih istorijskih događaja tokom 4 protekla milenijuma.

Mape koje dobijaju daju i neka veoma iznenađujuća otkrića.

 

"Narod Kajlaš, izlovana grupa stanovništva u Pakistanu, vjeruje da su potomci armije Aleksandra Velikog, a naše mape to potvrđuju", kaže dr Helental sa Oksforda.

Većina genetskih zapažanja slaže se sa istorijskim događajima i dokazuje da su kretanja stanovništva uvijek bila praćena i genetskim miješanjima. 

 

DNK naroda Tu u savremenoj Kini ukazuje, na primjer, da je oko 1200. došlo do miješanja Evropljana nalik modernim Grcima sa stanovnišvom kineskog tipa, za šta su vjerovatno zaslužni trgovci koji su putovali duž Puta svile.

 

Istorija govori da je hazarski narod iz Pakistana djelimično potekao od mongolskih ratnika, a DNK to nedvosmisleno potvrđuje, kao i kod još šest populacija, od Turske do dalekog istoka, koje iz istog perioda nose dokaz prodora mongolskih gena. 

 

Zanimljivo je i da ponekad osobe iz istog ili susjednih regiona imaju gene iz iznenađujuće različitih izvora. U nekim područjima Pakistana, na primjer, jedni kraj drugih postoje naslijeđeni geni iz subsaharske Afrike, možda zahvaljujući arapskoj trgovini robljem, iz istočne Azije i iz drevne Evrope.

 

U principu, tehnika je veoma precizna i uglavnom potvrđuje istorijske podatke o važnim istorijskim događajima i migracijama stanovništva, koji su uvijek bili praćeni i uzajamnim miješanjem.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje