Matičnim ćelijama protiv ćelavosti | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1035 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Eksperti tvrde
Matičnim ćelijama protiv ćelavosti
Eksperti tvrde
Tech
Nauka
*** Objavljeno prije 1 decade 3 sedmica

Eksperimenti američkih naučnika Univerziteta Pensilvanija ukazuju na mogućnost korišćenja matičnih ćelija u tretiranju ćelavosti.

 

Prema pisanju naučnog časopisa "Nature Communications", testiranja sprovedena na miševima potvrduju da je uz pomoć matičnih ćelija moguće regenerisati folikule ključne za ponovni rast kose.

 

Istraživači dodaju da je ključno bilo riješiti problem proizvodnje dovoljnih količina matičnih ćelija sposobnih za transformaciju u folikule, piše portal Pliva.

 

Prema njihovim riječima, postignut napredak u korišćenju matičnih ćelija će naći svoju primjenu i u razvoju novih postupaka za zacjeljivanje rana i u nekim kozmetičkim postupcima.

 

U novoj studiji su korišćene indukovane pluripotentne matične ćelije - "reprogramirane" odrasle matične ćelije koje imaju mnoge karakteristike embrionalnih matičnih ćelija.

 

Naučnici, takođe, napominju da tek slijede testiranja nove metode na ljudima.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje