Novi proces za stvaranje matičnih ćelija | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1400 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Japan
Novi proces za stvaranje matičnih ćelija
Japan
Tech
Nauka
*** Objavljeno prije 1 decade 2 mjeseca

Japanski naučnici tvrde da su razvili novi proces za produkciju matičnih ćelija. Za razliku od već postojećih metoda, ovaj proces mnogo je jednostavniji i brži.

 

Naučnici u Japanu tvrde kako matične ćelije mogu biti stvorene veoma brzo i to jednostavnim umakanjem krvnih ćelija u kiselinu.

 

Kroz seriju eksperimenata, pokazali su da, ako samo pola sata stoje potopljene u kiselini, ćelije životinjskog porijekla mogu biti pretvorene u matične. Naučnici su ih, zatim, ubrizgali u embrione miševa, tvrdeći kako se iz njih mogu razviti tkivo i organi.

 

Doktorica Haruko Obokata, iz japanskog Centra za razvojnu bilogiju Riken, naziva ih štapne ćelije.

 

 

Dan od pet godina


"Niko mi nije vjerovao kada sam im rekla šta sam pronašla. Jedno veče, ležeći u krevetu, rekla sam sebi da ću obustaviti cijeli eksperiment ako ne postignem rezultate naredni dan... Taj "naredni dan" pretvorio se u pet godina", rekla je ona.

 

Posljednje studije govore da je ovo istraživanje sada primjenjivo i na ljudsku krv. Naučnici pozdravljaju otkriće, jer se, kako kažu, već dugo bore samo s pokušajima.

 

Ako ovo zaista bude primjenjivo na ljudsko tkivo, to bi utjecalo na tehnologiju, koja bi bila jeftinija, brža i bezbjednija. Stvaranje matičnih ćelija, odgovarajućih za svakog pacijenta, omogućilo bi efikasnije liječenje.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje