Drevni Evropljani su bili crnci sa plavim očima | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1404 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Istraživanje sprovedeno na institutu u Barceloni
Drevni Evropljani su bili crnci sa plavim očima
Istraživanje sprovedeno na institutu u Barceloni
Tech
Nauka
*** Objavljeno prije 1 decade 2 mjeseca

Naučnici koji su smatrali da su stari stanovnici Evrope plavokosi, iznenadili su se rezultatima novog istraživanja na osnovu kojih genetski testovi ukazuju da su drevni Evropljani prije 7.000 godina imali tamnu kožu i plave oči.

 

Istraživanje je sprovedeno na Institutu za evolucionu biologiju u Barseloni, a vodeći autor projekta, dr Karles Lalueza Foks izjavio je da je “jedino objašnjenje da je svjetlija put evoluirana mnogo kasnije nego što se pretpostavljalo”.

 

Skeleti dva lovca iz tog doba pronađeni su u pećini, u planinama na sjeverozapadu Španije. U ovako hladnim i suvim uslovima, ostaci su dobro očuvani, pa su naučnici uspjeli da izdvoje DNK i ustanove da su drevni Evropljani genetski najbliži Šveđanima i Fincima. Ali geni otkrivaju i da je, iako su oči bile plave, kosa bila smeđa ili crna, a koža tamna.

 

Ranije je smatrano da su prvi Evropljani bili svjetle puti, i to u periodu kada su napustili Afriku i došli na kontinent prije 45.000 godina, pa je utoliko prije rezultat istraživanja bio prilično iznenađujući.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje