Crne rupe ne postoje | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1037 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Stiven Hoking
Crne rupe ne postoje
Stiven Hoking
Tech
Nauka
*** Objavljeno prije 9 godinu 10 mjeseca

U radu objavljenom na internetu, čuveni naučnik Stiven Hoking izneo je stanovište da ""crne rupe"" ne postoje i da umjesto njih egzistiraju takozvane ""sive rupe"".

 

Hipotezu kojom je šokirao svijet zasniva na pretpostavci da horizont događaja, ili zamišljena granica nakon koje se ne može detektovati šta se zapravo događa u ovim grandioznim objektima, ne postoji.

 

""Odsustvo horizonta događaja znači da "crne rupe" ne postoje, u smislu objekta od kog svjetlost ne može pobjeći"", piše u radu nazvanom ""Očuvanje informacija i vremenska prognoza crnih rupa"".

 

Hoking smatra da snop svjetlosti koji pokušava da ""pobjegne"" od crne rupe biva samo kratkotrajno zaustavljen na njenoj ivici, a da se zatim iz te tačke postepeno rasipa u svemir.

 

""Nema bjekstva od "crne rupe" u klasičnoj teoriji, ali kvantna omogućava energiji i informaciji da pobjegne od crne rupe"", objasnio je on.

 

Potpuno objašnjavanje procesa, priznaje Hoking, zahtijevalo bi teoriju koja uspešno uklapa gravitaciju sa drugim fundamentalnim silama prirode.

 

Stručnjak za crne rupe Don Pejdž sa Univerziteta u Alberti, Kanada, priznao je: ""Hokingova ideja zvuči razumno"".

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje