Prvi let novog šatla 2016. godine | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1068 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Svemir
Prvi let novog šatla 2016. godine
Svemir
Tech
Nauka
*** Objavljeno prije 1 decade 1 mjeseca

VAŠINGTON - Američka "Korporacija Sijera Nevada" saopštila je da će 1. novembra 2016. godine biti obavljen prvi probni let novog svemirskog šatla.

 

Letjelica "drim čejser" biće lansirana na raketi "atlas 5" iz Svemirskog centra Kenedi.

 

Iako manji od penzionisanog šatla američke agencije Nasa, "drim čejser" će moći da ponese sedam astronauta u nižu Zemljinu orbitu.

 

Prvi let biće obavljen bez ljudske posade, a planirano je da letjelica provede dan u orbiti i potom sleti na pistu na zapadnoj obali SAD.

 

Ukoliko sve prođe po planu, kompanija planira prvu misiju sa ljudskom posadom 2017. godine, prenio je Bi-Bi-Si.

 

"Drim čejser" će sletjeti na istu pistu koju su koristili Nasini svemirski šatlovi i biće servisiran u objektima Svemirskog centra Kenedi.

 

Novišatl dugačak je devet metara i jedan je od tri komercijalna transportna sistema čiji je razvoj u toku uz finansijsku i tehničku podršku Nase.

 

Druga dva projekta su tradicionalne svemirske kapsule "CST-100" i "dragon", na kojima rade "Boing" i kompanija "Spejs eks".

 

Očekuje se da će Nasa do kraja ove godine odabrati jedan od ovih projekata i fokusirati svoju podršku na njegov razvoj, kako bi SAD ponovo stekle mogućnost da šalju astronaute u svemir.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje