Matematičar iz Kazahstana riješio zagonetku vrijednu milion dolara? | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1067 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Muktarbaj Otelbajiev
Matematičar iz Kazahstana riješio zagonetku vrijednu milion dolara?
Muktarbaj Otelbajiev
Tech
Nauka
*** Objavljeno prije 1 decade 1 mjeseca

Matematika je univerzalni jezik, no iako matematičar iz Kazahstana tvrdi da je rješio jedan od njenih najvećih problema, teško ga je ocjeniti, jer nije napisan na engleskom jeziku.

 

Muktarbaj Otelbajiev s Euroazijskog nacionalnog sveučilišta u Astani, tvrdi kako je dokazao problem postojanja i glatkoće Navier–Stokesovih jednadžbi.

 

Navier–Stokesove jedndžbe dobile su naziv po Claude-Louisu Navieru i Georgeu Gabrielu Stokesu, te opisuju kretanje viskoznih inkompresibilnih fluida. Te jednadžbe dobijaju se primjenom drugog Newtonovog zakona na kretanje fluida, zajedno s pretpostavkom da je naprezanje fluida suma članova koji opisuju viskoznost (proporcionalni gradijentu brzine), plus član koji označava pritisak.

 

Navier–Stokesove jednadžbe predmet su velikog interesa u matematici te iako djeluje iznenađujuće, zbog njihove široke praktične upotrebe, matematičari još nisu dokazali da rješenja u tri dimenzije uvijek postoje, ili da, ako postoje, da onda ne sadrže beskonačnosti, singularnosti ili diskontinuitete (prekide). Otelbajiev tvrdi da jest.

 

Ti problemi nazivaju se problemi postojanja i glatkoće Navier–Stokesovih jednadžbi. Matematički institut Clay taj problem nazvao je jednim od sedam najznačajnijih otvorenih problema u matematici, te je ponudio takozvanu milenijsku nagradu od milijun dolara za rješenje ili kontra-primjer.

 

Otelbajiev je svoje rješenje objavio u znanstvenom časopisu Mathematical Journal, koji je baziran u Kazahstanu. "Radio sam na tom problemu na preskokce punih 30 godina", rekao je Otelbajiev za New Scientist na ruskom jeziku, jer engleski ne govori, niti razumije.

 

Zašto je njegov dokaz teško interpretirati, govori činjenica da međunarodna znanstvena zajednica matematičara obično komunicira na engleskom jeziku tako da je speccijalizirane termine u njegovom radu teško interpretirati, odnosno njegova tekstualna objašnjenja je teško interpretirati, a ne matematičke brojke i simbole.

 

Kako se ipak radi o znanstveniku, matematičari posvećuju pažnju njegovom dokazu, za razliku od pokušaja amatera, koji love pozamašnu nagradu od milijun dolara.

 

 

Radi se prijevod i na engleski jezik


Otelbajiev tvrdi kako trojica njegovih kolega iz Kazahstana te još jedan iz Rusije se slažu kako je njegov dokaz točan. No, uvjeti instituta Clay su jasni - rad mora biti objavljen u znanstvenom časopisu svjetskog renomea i biti neosporavan pune dvije godine, da bi uopće ušao u obzir za osvajanje nagrade.

 

Rad na engleski jezik trenutno prevode Otelbajievi studenti, a on tvrdi kako će svima uskoro biti dostupan na procjenu.

 

Jedinu milenijsku nagradu dosad rješio je Grigorij Perelman, koji je dokazao Poincareovu konjukturu, ali se povukao iz matematičke zajednice te odbio primiti unosnu nagradu.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje