Spremite se za kataklizme ! | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1067 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Meteorolozi upozoravaju
Spremite se za kataklizme !
Meteorolozi upozoravaju
Tech
Nauka
*** Objavljeno prije 1 decade 1 mjeseca

Narednih decenija broj vremenskih anomalija biće povećan - narednih godina biće sve više kataklizmi, upozoravaju meteorolozi.

 

Prema mišlenju eksperata, povećanje broja prirodnih kataklizmi povezano je sa promjenom klime. Kaprici vremena na različitim kontinentima su dijelovi istog procesa, povezani sa fizikom atmosfere i okeana.

 

Anomalije su već počele - ova zima iznenađuje stanovnike različitih kontinenata.

 

Božićna toplina pogodila je tradicionalno ledenu Rusiju, naročito gradove centralne Rusije.

 

Neobična hladnoća vlada u SAD. U Kanadi su prvi put za 100 godina zaledili Nijagarini vodopadi.

 

U Australiji zbog stalne žege svaodnevno prekidaju takmičenja na prestižnom teniskom Grend slemu Australija Open.

 

Cirkulacija vazdušnih masa se promijenila tako da je u njihovo prjemeštanje u meridijanskom pravcu postalo intenzivnije - objašnjava rukovodilac klimatskog programa Svjetskog fonda divlje prirode Aleksej Kokorin.

 

Neke vremenske anomalije mogu biti povezane sa prirodnim kolebanjima planetarne klime. Međutim, vodeći je antropogenski činilac – zagađivanje atmosfere i povećavanje efekta "staklenika".

 

Vremenske anomalije su dvostruko povećane za 15 godina.

 

Eksperati ocjenjuju da će narednih nekoliko vijekova najveća opasnost za priobalska područja biti povećanje vodostaja Svjetskog okeana.

 

I manjak slatke vode može da postane opšteplanetarni problem. S tim će se suočiti mnoge zemlje Evroazije – od Portugalije do zapadnih granica Kine, kao i neki regioni Afrike, Južne i Sjeverne Amerike i Australije.

 

Deficit vodenih resursa može da obuhvati milijardu ljudi po čitavoj zemaljskoj kugli, a to će da vodi migraciji stanovništva i promjenama ekonomije mnogih regiona.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje