Vježbe za jačanje intelekta | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1027 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Objavljene 1936. u knjizi “Wake Up and Live”
Tech
Nauka
*** Objavljeno prije 1 decade 1 mjeseca

Vježbe koje sigurno jačaju intelektualne funkcije osmislila je zamalo pa prije 100 godina Dorotea Brande.

 

Objavila ih je 1936. u svojoj knjizi “Wake Up and Live” i upravo zbog praktičnih i jednostavnih savjeta koje nudi, knjiga je prodata u milionskom tiražu. Inače se Brande veliki dio svoje karijere bavila uspjehom, neuspjehom i rješavanjem problema.

 

Za neuspjeh je uvijek i svuda krivila letargiju i lijenost, a rješenje je vidjela samo u „oslanjanju na sopstvene snage kada ’napadate’ probleme“.

 

Dorotea Brande tvrdi da ove vježbe jačaju pažnju, koncentraciju, pamćenje, na kratko mogu da vas izmjeste iz uobičajenog okruženja i realnosti, mogu da otvore neku drugu perspektivu ako želite i od vas će zahtijevati da pokrenete svoju kreativnost i genijalnost.

 

 

Prva vježba

Provedite sat vremena dnevno tako da ne kažete ni riječ. Ako morate da odgovorite ne nečije pitanje u ovih sat vremena, odgovorite ali krako i odsječno bez suvišnih komentara. Ne dozvolite da drugi od vas ’izvlače’ riječi i informacije. Trudite se da se ponašate sasvim normalno.

 

 

Druga vježba

Pola sata svakog dana mislite na samo jedan jedini predmet. Budite potpuno na njega usredsređeni. (Možete početi sa pet minuta).

 

 

Treća vježba

Svakog dana 15 minuta razgovarajte sa drugima tako da ni jednom ne upotrijebite riječi: Ja, meni, mene, sa mnom, moje, moj, moja, moji…

 

 

Četvrta vježba

Vježbajte da u razgovoru navodite svog sagovornika da govori samo o sebi, a da pri tom to ne osjeti pritisak ili neprijatnost. Sasvim ga nenapadno i učtivo zatim vratite na uobičajenu ’obostranu’ konverzaciju.

 

 

Peta vježba

Vježbajte da pričate o sebi, ali bez hvalisanja, žaljenja, kukanja, osuđivanja i tako da sagovorniku ne bude dosadno.

 

 

Šesta vježba

Za svaki dan napravite striktan dvosatni plan šta ćete raditi i toga se strogo pridržavajte.

 

 

Sedma vježba

Zadajte sebi 12 veoma različitih zadataka. Recimo, da prošetate bar 15 minuta, ali bez pomoći (društva, razgovora, muzike) i trudite se da mislite što manje. Zatim, da ne okusite hranu 12 sati. Ili, da doručkujete na nejneobičnijem mjestu za jelo. Ili, da ne govorite cio dan, osim kada morate da odgovarate na pitanja.

 

 

Osma vježba

Probajte da povremeno jedan dan provedete tako što ćete na svako pitanje ili sugestiju odgovoriti sa ’da’ i to bez ograničenja i razmišljanja.

Možda ste upravo odmahnuli rukom uz komentar da su vježbe Brande besmislene i glupe, ali ako probate, iznenadiće vas koliko će vam se vremenom povećati pažnja, koncentracija, koliko ćete biti istrajniji i smireniji, koliko će vaš svaki dan dobiti novu energiju i podsticaj i mnogo ćete bolje upoznati svoju malenkost i njene granice.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje