Levitacijom održavaju objekte u vazduhu | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1403 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Japanci savladali gravitaciju
Levitacijom održavaju objekte u vazduhu
Japanci savladali gravitaciju
Tech
Nauka
*** Objavljeno prije 1 decade 3 mjeseca

TOKIO - Naučnici sa Univerziteta u Tokiju uspjeli su da se suprotstave gravitaciji i da održe objekte u vazduhu pomoću zvučnih talasa, prenosi NPR.

 

Novom tehnikom levitiranja, japanski naučnici su uspjeli da u vazduhu zadrže kapi vode ili sićušne predmete, ali i da ih pomjeraju poput malenih NLO-a.

 

Video-snimak koji demonstrira ovo istraživanje objavljen je 31. decembra 2013. i prikazuje razvoj tehnike levitacije na kojoj japanski naučnici rade već duže vrijeme.

 

Na snimku se vide četiri zvučnika raspoređena u uglovima kockaste platforme dimenzija 60x60x30 cm. Zvučnici emituju supersonične zvučne talase koje ljudsko uho ne može da detektuje.

 

Oni međusobno konverguju sa vibracijama koje se sudaraju u središtu platforme. Zahvaljujući tome mogu da održe i pomjeraju u vazduhu manje predmete.

 

Naučnici tvrde da bi razvojem ove tehnike levitacije mogao da se razvije novi način upravljanja objektima koji bi imao znatno širu primjenu.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje