U američkim školama će se učiti o Tesli | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1405 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Inicijativa skupine naučnika
U američkim školama će se učiti o Tesli
Inicijativa skupine naučnika
Tech
Nauka
*** Objavljeno prije 1 decade 3 mjeseca

Grupa profesora u Americi pokrenula je inicijativu da u školski program u SAD, kao i u drugim zemljama u svijetu, bude uvedeno izučavanje o djelu srpskog naučnika svjetskog glasa Nikole Tesle.

 

Inicijatori se nadaju da će tokom 2014. godine Nikola Tesla postati predmet školskog programa u cijeloj Americi, a potom će takav prijedlog biti podnesen i u Australiji, Brazilu, Njemačkoj i drugim državama svijeta.

 

Troje profesora iz Amerike traže da lekcije o Nikoli Tesli od naredne godine budu obavezne u školama SAD, a sprema se elaborat koji pokazuje da je svjetski naučnik u stvari tvorac naše budućnosti. Elaborat neće biti dostupan javnosti dok se ne preda nadležnom ministarstvu obrazovanja u Vašingtonu.

 

Planirano je da Teslina naučna fondacija iz Filadelfije 11. januara u Njujorku, u Hotelu "Njujorker", gdje je Tesla boravio i umro, povodom 71. godine od njegove smrti, održi veliku memorijalnu konferenciju na kojoj će učestvovati američki naučnici, profesori i poklonici Tesle. Na dnevnom redu konferencije biće tema "Uvođenje Nikole Tesle u nastavni plan i program SAD i drugih država u svijetu“.

 

Izvršni direktor ove fondacije Marina Švabić rekla je da je ovo najnovija misija Tesline naučne fondacije, kojoj su se pridružili najveći svjetski umovi, naučnici, inženjeri, tumači alternativne energije, eksperti za inovacije, umjetnici i entuzijasti koji će svojim radovima odati počast Nikoli Tesli.

 

Profesor Ešli Redfirn Nesvik iz Takoni akademije za mlade talente u Filadelfiji, koja će učestvovati na skupu, radi na naučnom elaboratu o opravdanosti prijedloga da Nikola Tesla i njegova djela postanu dio redovne nastave u osnovnim i srednjim školama u Americi.

 

"Smatram da je Tesla planetarni genije, naučnik koji je zadužio svijet i da američki đaci moraju da uče od Tesle. Nadamo se pozitivnoj odluci, što će nam dati mogućnost da Amerikancima otkrijemo istinu o jednom od najpametnijih ljudi na svijetu", navela je Nesvikova.

 

Ona je podržala ideju da njena akademija promijeni ime u Akademija "Nikola Tesla" i da u krugu Univerziteta u Filadelfiji 2014. godine bude podignut spomenik Nikoli Tesli.

 

Još jedan od učesnika skupa Mark Pasio, samostalni istraživač, urednik i voditelj radio emisije "Šta se desilo Zemlji" kaže da je Tesla stvorio američku budućnost, ali da ga nema u američkim udžbenicima, te da je došlo vrijeme da se otkrije istina o planetarnom značaju djela ovog genija i da se Tesla nađe u udžbenicima u Americi i širom svijeta.

 

Predsjednik Tesline naučne fondacije Nikola Lončar, koji je i organizator konferencije u Njujorku, rekao je da će biti oformljen naučni tim, koji će zajedno sa profesorom Nesvik da usavrši stručni elaborat o uvođenju Nikole Tesle u američke udžbenike i škole i da ga predstavi nadležnim institucijama u Vašingtonu.

 

 

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje