Napokon objašnjeno viđenje misterioznih svjetala prije velikih potresa | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1068 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Otkriće naučnika
Napokon objašnjeno viđenje misterioznih svjetala prije velikih potresa
Otkriće naučnika
Tech
Nauka
*** Objavljeno prije 1 decade 1 mjeseca

Već vijekovima ljudi opažaju čudne fenomene prije velikih potresa, poput svjetala koja isijavaju s vrhova planina i rubova grebena.

 

Sve donedavno viđenje svjetala prethodno velikim potresima naučnici su odbacivali kao  neutemeljene teorije. Takvom zaključku ponajviše je pomogla činjenica da su mnogi ta svjetla povezivali s NLO-ima.

 

Ipak ta svjetla nisu nužno halucinacija povezana s "malim zelenima". "Svjetla prije potresa su stvarni fenomen, nisu NLO-i", ističe geolog Robert Thériault iz Ministarstva prirodnih resursa kanadske države Quebec, a prenosi Nature. "Ta se svjetla mogu naučno objasniti", dodaje.

 

Thériault je s kolegama prikupio dokumentovana viđenja tog fenomena koja datiraju sve do unazad 400 godina i 17. vijeka te u većini njih pronašao čudne sličnosti. Od ukupno 65 viđenja, njih 63 su se dogodila uzduž vertikalnih pukotina tektonskih ploča.

 

Kad se ploče trljaju jedna od drugu duž tih racjepa stvara se električni naboj, koji može putovati prema površini te u interakciji s atmosferom stvoriti svjetlost.

Kad naprezanja uzrokovana potresom pogode stijene, ona razbijaju njene hemijske spone.... praveći rupe pozitivnog naboja. Te "p rupe" mogu se vertikalno kretati prema površini, stvarajući jaka lokalna električna polja koja mogu proizvesti svjetlo.

 

Postojanje tih "p rupa" predložio je još 2003. naučnik Friedemann Freund te rekao kako su u normalnim uslovima one zapravo u stanju mirovanja.

 

Širenje ove spoznaje moglo bi se iskoristiti kao potencijalni sistem za upozorenje pred takve katastrofalne potrese.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje