Tehnologija koja pretvara vodu u vatru | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 998 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

SafeFlame
Tehnologija koja pretvara vodu u vatru
SafeFlame
Tech
Nauka
*** Objavljeno prije 1 decade 6 mjeseca

SafeFlame je naziv istraživačkog projekta koji financira Evropska unija, a koji doslovno pretvara vodu u vatru, to jest, elektrolizom razdvaja vodu na dva elementa – vodik i kisik i zatim koristi električnu energiju kako bi zapalio ove materijale prilikom izlaska iz mlaznica plamenika.

 

S obzirom da elektrolizom obične vode dobija dva različita zapaljiva elementa, SafeFlame može proizvesti i dva različita plamena – za različite namjene. Osim toga, dužina i toplina plamena se može lako podesiti mijenjanjem količine električne energije koja se dovodi do uređaja.

 

Trenutna najmjena ove tehnologije usmjerena je na oko 1.000 kompanija u EU sektoru koje koriste tvrdo lemljenje (spajanje metalnih materijala na temperaturi preko 450 ºC.), a koje zapošljavaju oko 125.000 ljudi (ukupni godišnji promet od oko 20 milijardi Eura). S obzirom da SafeFlame pretvara vodu u plamen, budućnost tehnologije za mnogo širu upotrebu izgleda poprilično svijetla.

 

“Jedna od glavnih prednosti ove tehnologije je ta da plamenik uvijek ostaje hladan, jer plamen gori izvan plamenika. A kad ga isključite na kraju rada, plamenik će ostati hladan, tako da ga možete spustiti gdje god želite.” – Rory Olney, savjetnik za varenje.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje