Smrt svemira će biti zbog Higgsova bozona | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1404 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Istraživanja
Smrt svemira će biti zbog Higgsova bozona
Istraživanja
Tech
Nauka
*** Objavljeno prije 1 decade 3 mjeseca

Otkriće Higgsova bozona, od strane američkog fizičara, mu je omogućio predvidjeti smrt svemira. To će biti zbog uništenja temeljne nestabilnosti, koja je povezana sa svojstvima elementarnih čestica.

 

Do ovog zaključka je došao istraživač pri Nacionalnom Accelerator Laboratory u Enrico Fermi Joseph Lykken. Svoju hipotezu je predstavio u Bostonu na godišnjem sastanku Američkog udruženja, organizaciji za promicanje razvoja znanosti.

Radom na Large Hadron Collider (LHC), Lykken je još 2012. godine, zajedno sa svojim kolegama, otkrio Higgsov bozon. Njegovo postojanje je predviđeno od strane naučnika sredinom 1960-ih. Pretpostavlja se da je ovaj bozon tokom Velikog praska dao masu svim ostalim česticama.Ipak dugo vremena masu Higgsova bozona naučnici nisu mogli odrediti. I baš prošlog ljeta, mjerenja od strane LHC, pokazali su da je masa 126 GeV.

Do smrti svemira proći će još dosta vremena. Prema izračunima fizike, to će se dogoditi za nekoliko desetaka milijardi godina.

 "Sa promjenom nekih parametara za standardni model elementarnih čestica, možemo dobiti različite sudbine svemira" - zaključio Lykken.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje