Naučnici uspjeli zaustaviti proces starenja kod miševa | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1067 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Značajno otkriće
Naučnici uspjeli zaustaviti proces starenja kod miševa
Značajno otkriće
"Australski i američki istraživači nadaju se kako će već iduće godine na ljudima primijeniti tehnike protiv starenja, nakon što su eksperimenti na miševima pokazali da se "vrijeme može vratiti"."
Tech
Nauka
*** Objavljeno prije 1 decade 2 mjeseca

Kroz studiju koju su proveli ovi istraživači, među kojima su bili i stručnjaci sa Harvarda, utvrđeni su načini za vraćanje efikasnosti ćelija, što onemogućava starenje mišića. Tako su uspjeli podmladiti ćelije dvogodišnjih miševa na način da su postale jednake ćelijama miševa starih šest mjeseci, prenosi Guardian. Istraživači ističu da je to kao da su učinili da se 60-godišnja osoba osjeća kao da ima 20 godina.

Stoga se nadaju da će se istraživanja nastaviti i naredne godine, ovaj put na ljudima, a krajnji je cilj liječenje bolesti poput raka, demencije i dijabetesa.

Istraživanje je fokusirano na površinu ćelija, odnosno mitohondrije, koje proizvode energiju. S vremenom se komunikacija između ovog područja i jezgra ćelije degradira, što dovodi do procesa starenja. Naučnici su ubrizgavali hemikalije koje se smanjuju u tijelu kako starimo, te su tako došli do radikalnog preokreta kada je riječ o starenju miševa.

Prema sadašnjim procjenama, "čarobna pilula" protiv starenja ljudi daleko je još barem nekoliko godina, a bila bi izuzetno skupa, dnevna doza bi koštala 50.000 dolara. Naučnici ističu kako je osnovni cilj pomoći ljudima da imaju što zdraviju starost.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje