Pjesma sevdalinka kao kulturno-historijska i trajna umjetnička vrijednost BiH | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 838 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking


Pjesma sevdalinka kao kulturno-historijska i trajna umjetnička vrijednost BiH
Banovići - TK
Vijesti
*** Objavljeno prije 4 godinu 5 mjeseca

U četvrtak 25.januara 2018 godine,  u BKC-u Tuzla, biće održana konferencija na temu - „Nominacija sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva“.

 

 

Organizator konferencije „Udruženje muzičkih umjetnika“ na ovaj način pokušava da na jednom mjestu okupi nauku i struku, te pomogne u promociji sopstvene inicijative za uvrštavanje pjesme sedalinke na ovu vrijednu UNESCO listu.

 

 

Na skupu će se prisutnima obratiti najeminentniji stručnjaci koji se bave sevdalinkom, da li kroz način muzičkog, poetskog ili obrazovnog značaja, te članovi Državne komisije za saradnju sa UNESCO –m.

 

Prije same konferencije sa početkom u 12 sati, u Galeriji BKC-a, biće upriličena izložba „Kulturno naslijeđe i tradicija našeg kraja“, koju će otvoriti gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović. Na izložbi će biti predstavljeni najzanimljiviji, kako umjetnički tako i drugi radovi sa područja Tuzlanskog kantona koji svoje izvorište imaju u pjesmi sevdalinci.

 

 

Sama konferencija se održava u Plavoj Sali BKC-a i počinje u 12 sati i 45 minuta, a uvodnu riječ održaće premijer Vlade Tuzlanskog kantona, Bego Gutić.

 

Ulaz na izložbu i konferenciju je slobodan, te vas pozivamo da nam se pridružite u BKC-u Tuzla.

 

 

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje