Adnan Maljević brusi formu bh. dragulja i buduće NBA zvijezde. | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1254 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Upoznajte kondicionog trenera Džanana Muse.
Adnan Maljević brusi formu bh. dragulja i buduće NBA zvijezde.
Upoznajte kondicionog trenera Džanana Muse.
Banovići - TK
Sport
*** Objavljeno prije 6 godinu 8 mjeseca

O bh. košarkašu Džananu Musi je skoro sve poznato. Jedan je od najboljih mladih košarkaša Evrope, NBA skauti su o njemu napisali i rekli i više nego što je potrebno, mnogi mu predviđaju sjajnu karijeru… 


No, velike zasluge u svim ovim pozitivnim pričama pripadaju i Adnanu Maljeviću, Džananovom kondicionom treneru, s kojim naš as radi zajedno posljednjih mjeseci.

 

Zanimalo nas je kada i kako je Maljević stupio u kontakt s Musom?


- U kontakt sa Džananom smo stupili po njegovom povratku iz Zagreba, gdje je sa KK Cedevita imao vrlo dugu, intenzivnu i uspješnu sezonu. U BiH se vratio s vrlo jasnim uputama svojih trenera – apsolutno mu je zabranjeno da trenira i mora odmarati. Kao veliki profesionalac, Džanan se toga i pridržavao. Međutim, jednom prilikom, moj brat je u društvu u kojem je sjedila Džananova tetka, govorio o važnosti perioda između kraja sezone i početka pripremnog perioda u sportu i o tome šta mi u Pro-Fit Health. Strength and Conditioning radimo sa sportistima u tom periodu.

 

- Njoj se to učinilo mnogo važnim, a mi smo predložili da se Džanan javi da porazgovaramo i vidimo kako možemo pomoći da njegov oporavak bude što efikasniji, te da što spremniji dočeka pripreme reprezentacije Bosne i Hercegovine. Već sutradan, dogovorili smo sastanak i izvršili testiranje funkcionalnosti njegovih kretnji. Tokom razgovora, nakon provedenog testiranja, mi smo mu objasnili koje su to stvari na kojima smatramo da treba raditi, jer time možemo značajno unaprijediti njegov performans na terenu, i izložili mu prijedlog plana treninga – priča Maljević za Avaz.ba.

 

Smije li jedan profesionalni košarkaš trenirati van okvira matičnog kluba?


- To je jedno vrlo važno pitanje. I iz našeg ugla, trenažni proces je složen proces, koji se u pravim klubovima definira i realizira kao jedan jedinstveni sistem. Tako je i u KK Cedevita. Džanan je, kao pravi profesionalac koji poštuje klub i sistem u kojem trenira, tražio od nas da mu u pisanoj formi damo rezultat testiranja, s naznakama na čemu predlažemo da radi, kao i prijedlogom svih vježbi (uključujući i obim i intenzitet) kojima bismo doprinijeli da unaprijedi svoju igru. Mi smo to i uradili, a on sve to dostavio svojim trenerima u KK Cedevita na mišljenje.

 

- Nakon što su konstatirali da je testiranje izvršeno po međunarodnim standardima koji se primjenjuju i u NBA, te da predloženi treninzi mogu doprinijeti unapređenju igre jednog od njihovih najvažnijih igrača, iz Zagreba je stiglo odobrenje da Džanan može raditi s trenerima u našem trening centru. Isti dan, Džanan je bio na treningu i vrlo posvećeno radio.

 

 

 

 

Da li je bilo saradnje tokom reprezentativnih obaveza?


- Pripremni period reprezentacije, kao i period pretkvalifikacija je sistemski postavljen od strane selektora Vujoševića i njegovog stručnog štaba. Unutar tako postavljenog sistema, intenzivni oblici saradnje nisu poželjni. To je period u kojem se saradnja odvijala na konsultativnom nivou. Redovno smo bili u kontaktu, analizirali kako se on osjeća, te vodili računa i davali upute o tome šta da radi u pripremnom (zagrijavanje) ) i završnom (cool down) dijelu treninga. Na taj način smo pomogli da nastavi raditi stvari koje će osigurati da u trening uđe potpuno spreman (sa smanjenim rizikom od povrede), odnosno da se do narednog treninga što brže i kvalitetnije oporavi. Rezultate takvog pristupa smo imali priliku vidjeti tokom pretkvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

 

Očekujete li nastavak saradnje?

- Rezultati naše vrlo kratke, ali intenzivne saradnje, su bili takvi da je nastavak saradnje bio logičan. Mi smatramo, kao i mnogi drugi, da je njegova budućnost u NBA i tamo ga želimo što prije vidjeti. Put do fizički najzahtjevnije košarkaške lige na svijetu traži kontinuiran rad na unaprjeđenju njegovih performansi. Naš zadatak na tom Džananovom putu će biti da, kako kroz konsultativni, tako i kroz praktični rad, osiguramo da se njegov razvoj nastavi uzlaznom putanjom, da umanjimo rizik povrijeđivanja, i time omogućimo najoptimalniji razvoj ovog našeg košarkaškog dragulja.

 

Džananov smisao za humor


Kako ocjenjujete saradnju sa Džananom? 


- Već sam u nekoliko navrata rekao kakav je on profesionalac. To se vidi od trenutka ulaska u trening centar na vrijeme, do maksimalne posvećenosti svakom ponavljanju, svake vježbe. Zaista je čast i zadovoljstvo raditi sa Džananom. Zadovoljstvo, jer pred sobom imate osobu koja je u potpunosti svjesna svoga tijela, vrlo pomno sluša, razmišlja o vezi između stanja u kojem se tijelo nalazi i igre. Nije, kao većina mladih sportista, opterećen izgledom mišića, nego vodi računa o tome kako može povećati skok za par centimetara, kako može povećati broj skokova u utakmici, kako može povećati procenat šuta, kako može ostvariti bolju motornu kontrolu u odbrambenom košarkaškom stavu, itd., itd. Mogao bih još dugo nabrajati. Čast, jer imate priliku da radite sa jednim od najtalentovanijih košarkaša Evrope u svojoj generaciji, s budućim NBA igračem, ali isto tako i s jednim sjajnim momkom, koji ima dobar smisao za humor - kaže Maljević za Avaz.ba.

 

Musa: Adnanu sam mnogo zahvalan


Džanane, kakvo je vaše iskustvo sa trenerom Adnanom?


- Saradnja s trenerom Adnanom je zaista jedno otkrovenje i osvježenje. Iskreno, nisam znao ni za njega, niti za Pro-Fit Health. Strength and Conditioning. Međutim, već nakon prvog sastanka, na kojem je izvršeno testiranje i razgovor o rezultatima testiranja, bilo mi je jasno zašto Adnan sa svojim timom trenera ima takve rezultate kakve ima. U svim sportovima, od atletike, preko plivanja, do brzog klizanja. Zato me nije ni iznenadilo odobrenje mojih trenera iz KK Cedevita da radim sa Adnanom.

 

- Ono što je mene naročito impresioniralo jeste, ne samo znanje i stručnost, koji dolaze do izražaja u svakom momentu, nego njegova sposobnost da jednostavnim riječnikom ukaže na i objasni direktnu vezu između nekon konkretnog stanja u kojem se moje tijelo nalazi, nekog pokreta koji ja ne mogu u potpunosti da izvedem, i moje igre. Onda vam objasni zašto ne možete taj neki pokret da izvedete, pa vam da vježbu kojom se taj nedostatak otklanja. I onda vi, već nakon jednog treninga, osjetite značajnu razliku. Zaista fenomenalno. Mnogo sam mu zahvalan, jer je dijelom doprinijeo da u ovim pretkvalifikacijama pružim igre kakve sam pružao. Mogu reći da su sportisti u Sarajevu zaista presretni što imaju mogućnost da, u svom gradu, rade sa trenerima koji rade po metodama, koje se primjenjuju u profesionalnom sportu u svijetu – kaže Džanan Musa.

 

avaz.ba/banovici.net

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje