Mimo Šahinpašić i Alisa Baraković danas odlaze u Francusku | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1074 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Otvorena mreža
Mimo Šahinpašić i Alisa Baraković danas odlaze u Francusku
Otvorena mreža
Banovići - TK
Vijesti
*** Objavljeno prije 1 godinu 8 mjeseca

Vijest koju su žurno prenijeli brojni sarajevski portali, a koja je prethodno objavljena na zvaničnoj stranici FK Željezničar je tačna, ali uz određene korekcije. Poznati sarajevski novinar i urednik, Mimo Šahinpašić, inače dugogodišnji prijatelj i saradnik OTVORENE MREŽE, sutra (u srijedu, 20.09.2017.) u 14,40 sati, letom sa sarajevskog aerodroma u pratnji naših koordinatora, putuje u francuski Klinički centar u Grenoblu gdje će obaviti sve potrebne pripreme za predstojeću transplantaciju bubrega. Naime, na predtransplantacionom pregledu u Sarajevu, koji je u organizaciji OTVORENE MREŽE, obavio jedan od najpoznatijih svjetskih nefrologa, prof. dr. Lionel Rostaing, ustanovljeno je da u Miminom organizmu, tj. krvi, postoji velika količina senzibilisanih antitijela koja se moraju odstraniti prije same transplantacije.

 

 

Prof. dr. Rostaing ocijenio je vrlo zabrinjavajućim zdravstveno stanje kolege Šahinpašića upozoravajući da svi zajedno, uključujući i samog Mimu, moramo biti strpljivi, upravo zbog prisustva senzibilisanih antitijela u njegovoj krvi, ali i ukupnog zdravstvenog stanja njegovog organizma. Ugledni nefrolog koji važi za jednog od 5 najpriznatijih stručnjaka u ovoj oblasti, najavio je mogućnost, da kolega Šahinpašić, u Francuskoj bude podvrgnut najnovijoj metodi desenzibilisanja koja bi omogućila optimalne uslove za njegovu retransplantaciju. Ukoliko do toga dođe i Mimo bude podvrgnut ovom tretmanu, to praktično znači da bi kompletan proces bio produžen za još šest nedjelja, koliko obično traje ova metoda. To bi svakako povećalo i ukupne troškove retransplantacije, za iznos od 36.000 eura, koliko zapravo košta pomenuta metoda, ali to je trenutno u drugom planu.

 


Zajedno s kolegom Šahinpašićem, u Grenoble putuje i mlada Alisa Baraković iz Banovića, koja je u gotovo identičnoj situaciji. Alisi je takođe potrebna hitna transplantacija bubrega, međutim usljed nemara ili nekompetentnosti domaćeg medicinskog osoblja (u ustanovama u kojima se liječila) njena krv je takođe ""obogaćena"" senzibilisanim antitijelima, a uz to i virusom kojeg se Alisa uz pomoć OTVORENE MREŽE i francuskog tima uspješno riješiila. Alisa je već treću godinu u programu OTVORENE MREŽE, ali je za njenu uspješnu tranpslantaciju, u prvom redu bilo neophodno otkloniti ova dva problema. I konačno, nakon što su svi problemi uspješno otklonjeni, Alisa Baraković i Mimo Šahinpašić, u pratnji koordinatora OTVORENE MREŽE, sutra putuju u Francusku. Njih će sutra naveče u francuskom Lionu preuzeti drugi tim koordinatora OM-a i ispratiti do Grenobla.

 

Sretno Alisa, sretno Mimo! Uz vas je sva raja i OTVORENA MREŽA!

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje