Održana svjetska premijera filma "Hiljadarka" | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1015 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

U prepunoj Pozorišnoj sali Radničkog doma
Održana svjetska premijera filma "Hiljadarka"
U prepunoj Pozorišnoj sali Radničkog doma
Banovići - TK
Kultura
*** Objavljeno prije 8 godinu 2 sedmica

U prepunoj Pozorišnoj sali Radničkog doma u Banovićima večeras je održana svjetska premijera filma "Hiljadarka", reditelja Nenada Đurića. Film je sniman u jesen prošle godine u ovom rudarskom gradiću, a pretpremijera je upriličena tokom ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Odlučeno je da premijera bude 10. septembra, na Dan Općine Banovići.

 

Ova komedija iz 1955. godine govori o dvije hiljadarke, narodnom heroju, rudaru Atifu Kurtoviću (igra Branislav Trifunović), čovjeku čija je slika krasila novčanicu od 1.000 dinara bivše SFRJ i lokalnoj prostitutki (igra Aida Bukva) koja se zvala Pravda, a čija je cijena bila hiljadarka.

 

- Vrlo emotivno sam vezan za Banoviće, jer bez ovog grada, ovih ljudi, Rudnika mrkog uglja, "Hiljadarke" ne bi ni bilo. Meni je najdraže da je domaće stanovništvo, koje je bilo angažirano u raznim profilima u samoj proizvodnji filma, večeras bilo sa nama - riječi su producenta filma Almira Šahinovića.

 

 

Smatra da ovaj film ima sve tehničke i autorske kvalitete da bude jedan ozbiljan film. Šahinović je naglasio da je već uvršten u zvanične selekcije nekih festivala.

 

 

- Ono što je bitno za regionalnu distribuciju, ono što je meni jako važno, je da film kreće istovremeno u 76 kina na prostoru bivše Jugoslavije. Nijedan film do sada nije imao takav tretman u distribuciji. Kada je u pitanju BiH, film će da posjeti 80 gradova širom zemlje - dodao je Šahinović.

 

 

Jedan od glumaca filma Muamer Kasumović ističe kako je ovo jedan od najljepših trenutaka koji glumac može da doživi.

 

Prema njegovom mišljenju, "Hiljadarka" nije pravljena ni za festivale, ni za kakve nagrade, već za narod, za ljude - da vide priču, jer će se na neki način svi prepoznati u filmu.

 - Moram da priznam da sam presretan i svi smo jednoglasno kazali da se svjetska premijera treba da desi u Banovićima, jer je ovaj grad stvarno dao i dušu i srce za nas. To gostoprimsvo koje smo ovdje imali, ti rudari koji su nas tako divno primili, ti trenuci su toliko intimni i lijepi da jednostavno čovjeku ostaju u srcu. Zato je ova premijera nekako naš poklon Banovićima - kazao je Kasumović.

 

- Komedija "Hiljadarka" je ozbiljan film, to je bh. film. To treba naglasiti. Nije svaki film koji se snima u BiH, bh. parama, bosanskohercegovački. To što u ovom filmu igraju neke od najvećih zvijezda iz regiona čini ga još bosanskijim.

 

 

Film tematizira jedno razdoblje naše prošlosti i čini segment historije bh. filma. Hiljadarka je komedije, prirasla bosanskom srcu kao baklava. Ima tu i tragike - rekao je autor scenarija filma Zilhad Ključanin.

 


 

 

 

 


avaz.ba/banovici.net

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje