Da li će budući premijer moći riješiti nagomilane probleme u TK? | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 837 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Viejsti TK
Da li će budući premijer moći riješiti nagomilane probleme u TK?
Viejsti TK
Banovići - TK
Politika
*** Objavljeno prije 7 godinu 5 mjeseca

Nakon što je u petak Predsjedništvo SDA potvrdilo prijedlog Kantonalnog Izvršnog odbora ove stranke da Bego Gutić bude mandatar za sastav Vlade TK, do kraja sedmice bit će mu dodijeljen mandat. No da li će budući premijer moći da riješi nagomilane probleme u TK? 

Još uvijek su u toku dodatne provjere, no u ovoj sedmici Tuzlanski kanton, će sigurno dobiti premijera, istakao je Senad Alić, predsjedavajući Skupštine TK. U okviru 15 dana od imenovanja budući premijer trebao bi obaviti razgovore sa koalicionim partnerima, dati prijedlog budućih ministara koji će ući u sastav Vlade TK. 

„Treba predsjednik KO zvanični razgovor da obavi sa mandatarom Vlade Begom Gutićem. Mi očekujemo da ćemo to riješiti u roku i da ćemo imati Vladu u predviđenom roku.“, dodaje Senad Alić, predsjedavajući Skupštine TK. 

 

Obzirom da se Tuzlanski kanton kao najmnogoljudniji u FBiH susreće sa danas već nagomilanim problemima treba snažnu vlast i hitna rješenja. Da li će dolaskom Bege Gutića broj nezaposlenih osoba na evidencijama Zavoda za zapošljavanje TK biti smanjen, I šta će biti sa firmi sa većinskim državnim kapitalom kao i onih u vlasništvu Vlade TK ? 

 

„Stav Kantonalnog Izvršnog Odbora SDA, a i moj lični stav kao predsjednika Skupštine jeste da Bego Gutić može odgovoriti ovim zadacima.“, ističe Alić. 

 

Bego Gutić se već okušao u vlasti TK kao ministar unutrašnjih poslova u periodu od 2010. – 2014. , te je nakon pucanja koalicije između Stranke demokratske akcije i Socijaldemokratske partije smijenjen. Trenutno vrši dužnost načelnika Policijske Uprave Lukavac. Raspodjelu ministarskih fotelja u Vladi TK izvršili su koalicioni partneri i po svemu sudeći, ići će u tom pravcu. Premijer i zamjenik premijera TK, odnosno ministar finasija, bit će iz Stranke demokratske akcije. 

 

 „Stranka demokratske akcije u raspodjeli dobila je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prostornog uređenja, Ministarstvo finansija, Ministarstvo za boračko invalidsku zaštitu, industriju energetiku i rudarstvo. DF je dobio Ministarstvo obrazovanja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, obrt i poduzetništvo, rad i socijalnu politiku.“, naglašava Alić.   

 

Zbog koalicionog sporazuma na nivou države HDZ-u je dodijeljeno  Ministarstvo pravosuđa i uprave, Narodnoj stranci Radom za boljitak Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja i Bosanskohercegovačkoj patriotskoj stranci Ministarstvo zdravstva. 

 

(RTVSlon/Banovici.net)

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje