SAD sa najviše sportista, BiH, Crna Gora, Srbija i Makedonija "turistički" u Sočiju | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1263 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Smotra zimskih sportova
SAD sa najviše sportista, BiH, Crna Gora, Srbija i Makedonija "turistički" u Sočiju
 Smotra zimskih sportova
" Zemlje nastale raspadom bivše SFR Jugoslavije, one koje nisu članice Evropske unije, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Makedonija na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju (Rusija) nastupit će sa skromnim brojem takmičara od kojih u njihovim državama ne očekuje spektakularne rezultate"
Sport
Ostali sportovi
*** Objavljeno prije 1 decade 3 mjeseca

Zemlje nastale raspadom bivše SFR Jugoslavije, one koje nisu članice Evropske unije, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Makedonija na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju (Rusija) nastupit će sa skromnim brojem takmičara od kojih u njihovim državama ne očekuje spektakularne rezultate.

Kako javljaju novinari Andolu Agency (AA), u Beogradu, Podgorici, Skoplju i olimpijskom Sarajevu svoje sportiste nerijetko nazivaju „turistima na najvećoj planetarnoj smotri zimskih sportova“, koja će po 22. puta biti svečano otvorena u petak i trajat će do 23. februara ove godine.

Među četiri spomenute balkanske zemlje najviše sportista u Rusiji ima Srbija. Njih osam u pet sportova naći će se pod zastavom ove države. To su: Nevena Ignjatović, Marko Vukićević (alpsko skijanje), Ivana Kovačević, Rejhan Šmrković, Milanko Petrović (nordijsko trčanje i bijatlon), Nina Micić (snoubord), Vuk Radjenović i Aleksandar Bundalo (bob).

U Bosni i Hercegovini na dan otvaranja Igara u Sočiju navršit će se tačno 30 godina od svečanog defilea starta 14. Zimske olimpijade održane u Sarajevu. Međutim, ova olimpijska zemlja, čiji političari danas ne vode računa o sportu, ne može se pohvaliti zavidnim rezultatima svojih sportista u zimskim sportova.

U Sočiju će imati skroman tim sastavljen od pet takmičara. Žana Novaković, Igor Lajkert i Marko Rudić takmičit će se u aplskom skijanju, Mladen Plakalović u skijaškom trčanju, dok će se Tanja Karišić za što bolji rezultat boriti u skijaškom trčanju i biatlonu.  

Makedonija će na OI imati troje sportista među kojima i jednu od najmlađih Mariju Kolarskosku (16), koja će u Sočiju imati olimpijski debi. Uz Kolarskosku, u skijaškom trčanju nastupit će i Darko Damjanovski, kojem će to biti treća Olimpijada. Do sada nije imao zapaženih nastupa, baš kao ni alpski skijaš Antonio Ristevski. On će u Rusiji biti drugi put na OI.

Crnu Goru će na ZOI predstavljati alpski skijaši Ivana Bulatović i Tarik Hadžić i oboje su ostvarili tek „B“ normu kako bi se našli među sportistima u Sočiju.  

Ipak, prije svih u Srbiji i BiH, pa i u Crnoj Gori i Makedoniji potajno se nadaju nekom od iznenađenja na OI. Sa druge strane, otvoreno uspjesima svojih sportista u Sočiju mogu se nadati u Sloveniji i Hrvatskoj.

Hrvati će uz Ivicu Kostelića (alpsko skijanje) imati još 10 takmičara, u snowboardingu Morenu Makar, u nordijskom skijanju Vedrana Maleca i Edija Dadića, u alpskom skijanju Natka Zrnčić Dima, Dalibora Šamšala, Mateja Vidovića, Filipa Zubčića, Sebastiana Brigovića, Andreu Komšić i Sofiju Novoselić. Pratit će ih ukupno 26 trenera, vođa ekipa, servisera, fizioterapeuta i članova misije.

No, najviše razloga za optimizam imaju u Sloveniji, regionalnoj velesili u zimskim sportovima. Njihovih 66 sportista u Sočiju predvodit će izvrsna Tina Maze. Oni se opravdano nadaju medaljama, a bit će i jedina zemlja sa prostora zapadnog Balkana čiji će reprezentativci u Sočiju nastupit i na hokejaškom turniru. Slovenačka delegacija u Rusiji brojat će 160 ljudi, u kojoj su osim 65 sportista i 84 čovjeka zadužena za „logističku podršku“. Slovenci su u Rusiju poslali 47 trenera, pet ljekara, 10 fiziotarapeuta i 17 servisera.

Najviše sportista na 22. Zimskim olimpijskim igrama, na kojima će nastupiti 88 zemalja u 98 takmičenja u sedam sportova i 15 disciplina, imat će Sjedinjene Američke Države (SAD) 230. Slijede domaćin Rusija sa 225, Kanada 220, Švicarska 168, Njemačka 153, Norveška 134, Austrija 130, Japan i Italija 113, Švedska 106, Francuska 105 i Finska 103, sa kojom se završava lista od 12 zemalja sa više od 100 sportista u Sočiju.

Ukupno, u Olimpijskom selu u Sočiju bit će više od 2.500 sportista. Osamnaest zemalja imat će po samo jednog takmičara, kao što su Bermuda, Kajmanska Ostrva, Hong Kong, Luksemburg, Malta, Meksiko, Nepal, Pakistan, Paragvaj, Filipini, Zimbabve…, izvještava Anadolu Agency.  

Nositelji zastava

Na svečanom otvaranju Olimpijade u Sočiju za tri dana zastavu Slovenije nosit će hokejaš Tomaž Razingar. Ivici Kosteliću pripast će čast da maše zastavom Hrvatske, a Žana Novaković u defileu sportista držat će državni stijeg Bosne i Hercegovine. Tarik Hadžić bit će nositelj zastave Crne Gore, Milanko Petrović Srbije, te Darko Damjanovski Makedonije.  

 

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje