Program mjera sanacije deficita u Budžetu | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 837 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Kolegij Skupštine TK
Program mjera sanacije deficita u Budžetu
Kolegij Skupštine TK
Banovići - TK
Politika
*** Objavljeno prije 8 godinu 5 mjeseca

Na današnjoj sjednici Kolegija Skupštine TK većinom glasova je podržana inicijativa za hitno donošenje mjera za sanaciju deficita u Tuzlanskom Kantonu. Vladi Kantona ostavljen je rok od sedam dana da se izjasni o ovom pitanju.


Na prijedlog Merseda Šerifovića, predsjednika Kluba poslanika Narodne stranke Radom za boljitak Kolegij Skupštine TK uputio je zahtjev Vladi da se u rad Skupštine u februaru uvrste mjere za prevazilaženje krize i pokrivanje deficita koji trenutno iznosi preko 110 miliona KM.


„Ono što očekujem kao poslanik jeste da narednih sedam dana kao Kolegij Skupštine zvanično dobijemo ovaj akt i očitovanje Vlade, kako bi i dalje kroz opozicione aktivnosti mogli djelovati, a sve u cilju izvlačenja glave iz pjeska“, izjavio je za RTV Slon Mersed Šerifović, predsjednik Kluba poslanika Narodne stranke Radom za boljitak.

 

Hitan program mjera sanacije deficita ističe Šerifović podrazumijevao bi, između ostalog  bolju raspodjelu novca, mjere štednje, naplatu koncesija i smanjenje administracije.


„Moramo uvesti moritoring na zapošljavanje u administraciji kantonalnoj i u javnom sektoru, a povećati zapošljavanje u privredi, odnosno za stvaranje novih vrijednosti. Nadalje, samo uštedama kroz 2% uštedili bi oko 20 miliona KM u TK“, kazao je Šerifović.

 

Po svemu sudeći pred Vladom TK nije nimalo lak zadatak, budući da se svakodnevno suaočava sa enormnim rastom deficita zbog čega se građani u našem kantonu nalaze u teškoj situaciji sa najmanjim prihodima u Federaciji, iako je ovo područje bogato resursima i prirodnim blagodetima. Sve to, smatra Šerifović potvrđuje tezu da su kantoni neodrživa kategorija.


„Kroz jednu deklaraciju, jedan sveopšti stav treba ukinuti sva radna mjesta u Skupštini i u administraciji, odnosno u Vladi kantona, tj. Ukinuti kantone, a ljude zbrinuti kroz općinski i federalni nivo i to je ključna mjera“, ističe Šerifović.

 

Šerifovićev prijedlog podržan je većinom glasova na Kolegiju Skupštine, a da li će dobiti podršku Vlade javnosti bi trebalo biti poznato do 28. januara tekuće godine.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje