Književni susreti "Lejla Avdić" - Raspisan konkurs za učeničke radove | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 834 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Banovići
Književni susreti "Lejla Avdić" - Raspisan konkurs za učeničke radove
Banovići
Banovići - TK
Kultura
*** Objavljeno prije 8 godinu 5 mjeseca

U Banovićima će ove godine prvi put biti održani književni susreti "Lejla Avdić". Ovu djevojčicu njeni sugrađani su poznavali kao kreativnu i hrabru pjesnikinju. Autorica je dvije knjige, ali nažalost više nije živa. U sjećanje na nju Udruženje "Moja generacija" pokrenulo je manifestaciju koja između ostaloga ima i takmičarski karakter. Kad je preminula Lejla Avdić imala je samo trinest godina. Bolovala je od raka, a jedan od načina za borbu protiv ove opake bolesti bilo joj je pisanje.

 

Za života joj je objavljena knjiga pjesma "Kao san", a druga zbirka "Imam san" štampana dvojezično na bosanskom i na engleskom jeziku objavljena je posthumno. Suorganizator Književnih susreta zakazanih na drugu godišnjicu od Lejline smrti je Centar za kulturu i informisanje. Iz udruženja Moja Generacija već su objavili konkurs i poslali o tome informaciju u sve osnovne škole na području Tuzlanskog kantona.

 

Za novčane nagrade u vrijednosi od 100, 200 i 300 konvertibilnih maraka mogu se takmičiti učenici tako što će poslati literarni rad. Teme su: zašto volim svoju domovinu, kako produžiti život i svijet umjetnosti. Učenici mogu konkurisati samo sa autorskim poetskim i proznim radovima, koji ranije nisu objavljivani. Ne smiju sadržavati nikakv uvredljiv sadržaj. Pobjednički radovi bit će pročitani na završnoj manifestaciji, na kojoj će se s autorima i publikom družiti nekoliko književnika. Posjetitelji će moći kupiti Lejline knjige, a sav prihod od prodaje bit će namijenjen za liječenje djece oboljele od raka. Rok za slanje radova na ovaj konkurs je 10. mart ove godine.Način slanja:
Radove slati u zatvorenoj koverti A4 formata poštom na adresu:
Udruženje „Moja generacija“ ul. Alije Izetbegovića 78, 75290 BanovićiRadovi se potpisuju šifrom.


Odgonetka šifre sa podacima u drugoj (manjoj) koverti, koja će biti zajedno sa radom u velikoj koverti, treba sadržavati:


1. ime i prezime;
2. datum i mjesto rođenja;
3. ime i mjesto osnovne škole i razred;
4. kontakt adresa i telefon i
5. kraća biografija (prigodna fotografija nije obavezna).

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje