Muslimani u BiH su najliberalnija muslimanska zajednica u svijetu | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1279 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Medžlis IZ Banovići
Muslimani u BiH su najliberalnija muslimanska zajednica u svijetu
Medžlis IZ Banovići
"Bernard Henri-Levy"
Banovići - TK
Miz
*** Objavljeno prije 1 decade 5 mjeseca

Muslimani u BiH su najliberalnija muslimanska zajednica u svijetu, te da su kao takvi odraz demokratskog i kozmopolitskog duha Bosne i Hercegovine koji postoji stoljećima na tim prostorima.


Svjetski poznati filozof, pisac i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, Bernard Henri-Levy, objavio je autorski tekst u poznatom francuskom magazinu Le Point u kojem naglašava kako Evropa ne može biti potpuna bez Sarajeva.
Piše kako je francuski predsjednik Francois Mitterrand prije nekih dvadeset godina kada je mogao odlučivati o sudbini ratne Bosne i Hercegovine rekao: "Glasat ću protiv Bosne”!


"Ja sam na suprotnoj strani i želim da BiH bude u zajednici naroda a posebno u Evropi koja ju je jednom napustila i zatvorila u okove Daytonskog ugovora, što je vrlo fatalno za BiH i koji je zemlju pretvorio u tri čudne rukavice, te jedan magični narod i biser Balkana onemogućio da ostvaruje svoje želje”, naveo je on.
Naglašava da je žalosno i poražavajuće za Evropu da Hrvatska i Srbija postaju dio Evrope prije BiH, koja je prema njegovom mišljenju „dio Evrope i duhom i mentalitetom genetski povezana sa temeljnim idealima koje slijedi Evropa".


"Želim da budem ambasador BiH kako bi što prije ušla u Evropsku uniju. Je li moguće da će Srbija, gdje demokrati nikako ne uspijevaju da utišaju nostalgičnu želju za režimom Miloševića, postati dio EU-a? I Hrvatska, gdje kapitan nogometne reprezentacije pokreće pristalice ustaškim poklikom "Za dom”. BiH je dva puta prolijevala svoju krv protiv fašizma. BiH nikada nisu uspjeli da udalje od kosmopolitizma i duha Evrope, a izgleda da će ostati zadnja na putu prema Evropi? Kakvo izrugivanje, kakva sramota i ruglo za Evropu”, napisao je Levy.
Ističe da Sarajevo što prije mora biti vraćeno u kolijevku demokratske Evrope, gdje za svakog ima mjesta bez obzira na vjeru, naciju i rasu.


"Želim da uklanjam prepreke i barijere i da se Sarajevo što prije vrati u kolijevku Evrope, jer Evropa ne može biti potpuna bez Sarajeva. Nogometna reprezentacija BiH je najbolji primjer vrijednosti koje gaji multinacionalna Evropa, jer u tom timu igraju mnoge nacije i narodi, i to vrlo uspješno”, piše eminentni mislilac.


Smatra da su muslimani u BiH najliberalnija muslimanska zajednica u svijetu, te da su kao takvi odraz demokratskog i kozmopolitskog duha Bosne i Hercegovine koji postoji stoljećima na tim prostorima.
"Muslimani u BiH su najliberalnija muslimanska zajednica u svijetu i najumjereniji u svojim stavovima. To su prije svega Bakir Izetbegović, jedan od tri predsjednika BiH, kao i njegov otac Alija Izetbegović, koji je uvijek bio miran i umjeren. Pa onda Dino Mustafić i Danis Tanović, koje sam upoznao 1993. Godine. To su bili naoružani filmaši na prvoj liniji odbrane grada”, navodi Levy.


Na kraju piše kako je i pored svih izazova i prepreka, ali i vanjskih pritisaka, Sarajevo zadržalo svoj ideal stvaranja "evropskog građanina”.


"Sarajevo je uistinu čarobni evropski grad koji je, uprkos svemu i svim lošim vjetrovima iz Evrope, gdje populizam svaki dan snažno raste, zadržao netaknut ideal građanina koji smo i mi slijedili u našoj mladosti. U BiH su mnogi ljudi mnogo patili, vidio sam mnoge stvari koje nismo trebali da ikada vidimo, i ja sam zato više nego ikada dužan BiH i Sarajevu”, piše Levy.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje