Italijanska Vlada finansira projekat na području ZP „Konjuh“ vrijedan 1,4 miliona eura | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 975 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

Vijesti
Italijanska Vlada finansira projekat na području ZP „Konjuh“ vrijedan 1,4 miliona eura
Vijesti
Banovići - TK
Vijesti
*** Objavljeno prije 1 godinu 10 mjeseca

Općinski načelnik Midhat Husić ugostio je predstavnice Međunarodnog komiteta za ravoj CISP Jasminu Ovčina i Sabinu Isić, te direktora JU Zaštićeni pejzaž „Konjuh“ Enesa Modrića kako bi razgovarali o implemetaciji projekta „Biodiverzitet za lokalni razvoj – Inovativni model participativnog upravljanja zaštićenim pejzažom Konjuh u Bosni i Hercegovini“ koji je dobio podršku za implementaciju od Italijanske Vlade.

 

Ovom prilikom predstavnice CISP-a prezentirale su projekat i plan aktivnosti za naredni period koji podrazumijeva prvo definisanje oblasti istraživanja kako bi se detaljno odredile oblasti u kojima će se raditi biodiverzitet. Projekat je vrijeda 1,4 miliona eura a finansirat će ga Vlada Italije preko Italijanske agencije za saradnju i njenim partnerima u naredne tri godine.

 

-Ovaj projekat je dobra prilika da se unaprijedi naučna podloga, funkcija i promoviše područje Zaštićenog pejzaža „Konjuh“ koje veže Banoviće sa Živincama i Kladnjom, te aktivno uključe javna preduzeća i udruženja građana kako bi se što efikasnije implemetirao ovaj projekat, kazao je načelnik Husić.

 

Naredne aktivnosti u okviru ovog projekta krenut će se u maju 2017. kad se učekuje dolazak Italijanskih stručnjaka da definišu oblasti u kojima će se djelovati.

 

Partneri projekta su još: JUZP „Konjuh“ Banovići, Regija Marche (Ured za razvoj i saradnju i Ured za zaštićena područja, regionalne mreže pješačkih staza i ekološko obrazovanje), Park prirode Sasso Simone i Simoncello, Univerzitet : Università Politecnica delle Marche – Odjel za poljoprivredu, hranu i zaštitu životne sredine,  Agencija Chlora S.A.S,  Agencija CESTAS.

 

Projekat će se realizovati u saradnji sa: Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okolice TK,  Ministarstvom trgovine, turizma i saobraćaja TK, Turističkom zajednicom TK, Općinama Banovići, Kladanj i Živinice, JU Srednja turistička škola Tuzla i organizacijama civilnog društva sa područja općina Banovići, Kladanj i Živinice.

 

Općina Banovići/banovici.net

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje