Pruga Brčko-Banovići ima veliki značaj za Tuzlanski kanton | Banovici.net
maska
Zadnje iz kategorije:
Korisnika online 1064 | Najnovije vijesti | Najcitanije danas
analyticstracking

70 godina od izgradnje
Pruga Brčko-Banovići ima veliki značaj za Tuzlanski kanton
70 godina od izgradnje
Banovići - TK
Vijesti
*** Objavljeno prije 1 godinu 11 mjeseca

Od 4. do 7. novembra ove godine bit će upriličeno obilježavanje 70. godišnjice izgradnje željezničke pruge Brčko-Banovići. Program cjelokupne, višednevne manifestacije  predstavljen je danas na konferenciji za medije održanoj u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.

 

”Svi događaji koji su predviđeni, počevši od zajedničke izložbe Arhiva Tuzlanskog kantona, Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK i Muzeja istočne Bosne sa dokumentima o izgradnji pruge i Svečane akademije koje su zakazane za petak 4. novembar sa početkom u 18:30, odnosno 19:00 sati u Domu rudara u Banovićima, bit će u znaku pokušaja osvjetljavanja privrednog, historijskog, društvenog i ekonomskog značaja pruge od vremena kada je izgrađena pa sve do danas”, kazao je Zlatko Dukić, predsjednik SABNOR-a TK.

 

Za nedjelju, 6. novembar planirana je vožnja svečanim vozom koji će krenuti iz Banovića u 10 sati ka Brčkom uz odgovarajuća zadržavanja na stanicama, a posljednjeg dana obilježavanja ove manifestacije u Brčkom će biti održana izložba ”70 godina pruge Brčko – Banovići” sa početkom u 9:30, a nakon toga, u 10 sati i okrugli sto o temi ”Sedam decenija pruge Brčko – Banovići, historijski, društveni, privredni i razvojni značaj”.

 

Svojedobno je za ovu prugu Miroslav Krleža rekao da ”nije ovo prva pruga na svijetu sigurno, ali je prva koju su izgradila djeca”.

 

Izgradnja ove pruge je prvi projekat u Evropi koji je realiziran na dobrovoljnoj bazi, a u kojem je učestvovalo skoro 60.000 omladinaca iz 20 zemalja svijeta. Njena izgradnja je završena za manje od šest mjeseci. Ona i danas ima veliki značaj za naš Kanton, kao i cijelu zemlju. Upravo zato i ova naša manifestacija ima na težini utoliko što se njeno obilježavanje odvija pod pokroviteljstvom države.

 

Generalni pokrovitelj ove manifestacije je Vlada Tuzlanskog kantona na čelu sa premijerom Begom Gutićem.

 

Premijer Gutić je podsjetio koliko je ova pruga značila poslije Drugog svjetskog rata.

 

”Ova pruga je bila okosnica razvoja privrede u ovoj regiji. Izgradnjom pruge Brčko-Banovići došlo je do intenzivnije i masovnije eksploatacije uglja u rudarskom bazenu koji je kasnije pokrenuo razvoj i ostalih grana ekonomije”, kazao je premijer Gutić i dodao da će, s obzirom da Brčaci smatraju da je ova pruga od krucijalnog značaja za budući razvoj Luke Brčko, jedan dio aktivnosti biti realiziran u Brčkom, navode iz Ureda za informisanje Vlade TK.

NAPOMENA: Komentari odrazavaju stavove njihovih autora, a ne nuzno i stavove internet portala banovici.net. Molimo korisnike da se suzdrze od vrijedjanja, psovanja i vulgarnog izrazavanja. Banovici.net zadrzava pravo da obrise komentar bez najave i objasnjenja.

Get Adobe Flash player

PIK.ba - Svijet Kupoprodaje